latinica  ћирилица
20/05/2016 |  09:41 | Аутор: СРНА

"Пропаганда учинила БиХ расадником радикалног ислама"

Амерички центар за демократију оцјењује да је пропаганда исламистичког покрета у БиХ у протеклих 25 година учинила ову земљу расадником радикалног ислама у Европи.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Аутор ове анализе Гордон Бардош истиче да није изненађење што се процјењује да је БиХ "произвела" више бораца "Исламске државе" и "Нусра фронта" према броју становника од било које друге европске земље, уколико се зна да је исламистички покрет у БиХ у протеклих 25 година развио широк спектар медија и пропагандних средстава који подстичу и шире етничку и вјерску мржњу.

У дијелу анализе, коју преноси данашња "Политика", Бардош указује да је мултиетнична демократија у БиХ доживјела потпуни неуспјех, чему је допринијело јавно промовисање ставова појединих исламиста, који се крећу од "апсурда до мишљења психопата".

Бардош посебно издваја дјеловање имама Сафета Кудузовића, који се школовао у Саудијској Арабији и Јордану, а чији су ставови да муслиманке не смију саме путовати даље од 80 километара, нити ићи на плажу, што је изазвало смијех на друштвеним мрежама, али да су његови други ставови "мање смијешни".

"Што се тиче слободе изражавања, Кудузовић тврди да је вријеђање и псовање Пророка /Мухамеда/ гријех због чега његов починилац заврјеђује да буде убијен, без обзира на то да ли се покајао или не", подсјећа Бардош на један од бројних видео клипова Кудузовића на "Јутјубу".

Бардош истиче да имам Кудузовић није једини који је забиљежен на радару који прати исламске екстремисте, трговце оружјем, дрогом и људима у БиХ.

"Један од најприсутнијих и најактивнијих заговорника милитантног исламистичког покрета у БиХ на јавној сцени је Фатмир Алиспахић, сарадник исламске екстремистичке публикације `Саф` и уредник и водитељ телевизијске емисије `Дефтер хефте`", наводи Бардош.

Он је подсјетио да су "Саф" основали припадници батаљона "Ел муџахедин", јединице у војсци Алије Изетбеговића током "босанског џихада", и да је то простор у коме често иступају исламски екстремисти, као што су Алиспахић, имам Назим Халиловић - Мудерис и бивши муфтија БиХ Мустафа Церић.

"Уређивачка позиција `Сафа` је у суштини облик бошљачког исламског фашизма, уз стално присуство заразне мржње усмјерене против Срба и Хрвата", указао је Бардош.

Он је подсјетио да се Исламска вјерска заједница у БиХ донекла оградила од Алиспахићевих иступа, поручивши да јој није јасно кога он представља.

"Ипак, ван политички коректног одговора свима у БиХ је јасно да Алиспахић говори у име вехабија", сматра Бардош.

Он је подсјетио да Алиспахић тврди да не постоји разлика између Хитлерове Њемачке и данашњих САД и да су "Америци блискији Хитлер и Брејвик него босански мултикултурализам и урођени антифашизам".

"Алиспахић је поручио да ће Ајфелов торањ постати минарет џамије у складу са демократијом и људским правима јер ће за 40 година бити још много муслимана у Француској", наводи Бардош.

Он истиче да се овакви ставови Алиспахића не могу подвести под бизарност, јер имају озбиљну публику.

"Бошњачке емигрантске организације прогласиле су Алиспахића за личност године, а часопис `Саф` пропорционално броју становника има више лајкова него `Њујорк тајмс` у САД, што са собом носи спољне и унутрашње импликације, па, захваљујући њима, није никакво изненађење што се сматра да је БиХ европски расадник ислама", каже Бардош.