latinica  ћирилица
20/05/2016 |  10:14 | Аутор: СРНА

Попис доноси фиктивну слику о броју становника

Утврђеним програмом обраде података прекршена је одредба Закона о попису која дефинише ко улази у сталне становнике БиХ и његовом примјеном фиктивно ће бити повећан број становника и у стално становништво уврштено 10 одсто људи који уопште не живе у БиХ, односно њих 190.000, рекао је замјеник директора Агенције за статистику БиХ Миљан Попић.
Попис - Фото: РТРС
ПописФото: РТРС

"Поставља се питање коме су потребни лажни подаци и у које сврхе, јер се у статистичке не могу квалитетно користити", рекао је Попић, наводећи да ће се добити нетачни и незаконити подаци који неће користити, нити бити референтни, ни за редовна планирања унутар БиХ, нити за европске интеграције.

Он указује да програм који је донесен није усаглашен ни између статистичких институција, нити у Централном пописном бироу, као ни у оквиру Агенције за статистику БиХ.

"Није прихваћен ниједан захтјев, приједлог или сугестија представника Републике Српске. Мени су неприхватљиви подаци који у квалитативном и квантитативном смислу не дају тачну слику, а до којих ће доћи супротно Закону о попису", рекао је Попић за "Глас Српске".

Према његовим ријечима, остаје дилема зашто Агенција није искористила све расположиве механизме да стручно и професионално обави свој посао, а забрињавајуће је и што је тим Међународне посматрачке операције одустао од препорука без јасне аргументације.

"Међународни `експерти` потврдили су тачност и оправданост ставова Завода за статистику Републике Српске у вези са утврђивањем резидената, али су касније потпуно занемарили своје раније изнесене ставове", каже Попић.

Према његовим ријечима, то што једна од три статистичке институције у БиХ није дала сагласност за овакав приступ јасно показује да се подацима неће вјеровати ни унутар статистичких институција, нити у широј јавности.

Попић је изразио задовољство што су предсједник Републике Српске Милорад Додик и остали званичници из Српске са нивоа БиХ јединствени у ставу да лажни подаци нису потребни и да политика није требало да се мијеша у питање струке.

"Политички представници других народа константно су вршили притиске на статистичке институције. Тиме је струка пала на кољена пред политиком", закључио је Попић.