latinica  ћирилица
20/05/2016 |  10:52 ⇒ 11:59 | Аутор: Index.hr

Њујорк тајмс: Изборе у Аустрији добија десница, ово је крај модерне Европе

Аустрија је један корак од тога да постане прва земља Европске уније у којој ће предсједник бити припадник крајње деснице, што је посљедица све већег незадовољства политичким естаблишментом и мигрантском кризом.

Аустријанци ће у недјељу изаћи на други круг предсједничких избора. У првом је кандидат противисламске и евроскептичне Слободарске странке Норберт Хофер освојио 35 одсто гласова.

Његов противкандидат Александер ван дер Белен, независни кандидат с подршком Зелених, у други је круг ушао с 21 одсто гласова.

Обојица су глатко побиједила кандидате социјалдемократа и народњака, доминантних странака на аустријској политичкој позорници.

То је одмах изазвало потрес међу владајућим социјалдемократима па је донедавни канцелар Вернер Фаyман присиљен на оставку. Наслиједио га је шеф Аустријских жељезница Кристиан Керн.

Аустријски предсједник има церемонијалну улогу, али у теорији може распустити владу и изазвати политичку кризу у земљи. Такође је и врховни командант аустријских оружаних снага.

Њујорк тајмс ове изборе види више као одраз стања у Европи те, с том премисом, закључује како би исти могли имати далекосежне посљедице.

"Западни ће се свијет у понедјељак можда пробудити с вијешћу да је нека европска земља, први пут од пораза нацизма, демократски изабрала кандидата крајње деснице да води државу", стоји у уводу текста Сyлвие Кауфман.

Лист упозорава да након аустријских избора слиједи гласање Британаца о останку у ЕУ, а за годину дана и предсједнички избори у Француској у којима би побједу, ако је вјеровати тренутним анкетама, требала однијети Марин Ле Пен, која такође припада крајње десном политичком спектру. У међувремену, није немогуће да Доналд Трумп засједне у Бијелу кућу.