latinica  ћирилица
20/05/2016 |  11:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Почео састанак Г7, подстицање глобалног раста у врху агенде

У јапанском граду Сендај, сјеверно од Токија, почео је данас дводневни састанак министара финансија и гувернера централних банака из Групе седам најразвијених држава свијета који би могао, према оцјенама Франс преса, да укаже на јаз међу чланицама везано за питања валутне политике и подстицања глобалног привредног раста.
Г7 - Фото: илустрација
Г7Фото: илустрација

Међу учесницима самита су амерички министар финансија Џејкоб Лу, предсједник Европске централне банке Марио Драги и директорка Међународног монетарног фонда Кристин Лагард, преноси агенција Франс прес.

Састанак ће бити одржан иза затворених врата, након чега ће учесници у поподневним сатима обићи регион погођен разорним земљотресом и цунамијем у 2011. години.

По доласку на састанак, француски министар финансија Мишел Сапен се успротивио идеји стицања трговинске предности кроз манипулисање сопственим валутама.

"Ми смо данас у фази сарадње, а не у некој врсти интервенције или у фази валутног рата", изјавио је Сапен Франс пресу.

Као домаћину самита, Јапану је стало до тога да добије подршку за свој став по коме су фискални подстицаји начин за подизање раста глобалне економије, у тренутку када јачање јена погађа јапанске извознике и убрзава економско успоравање Јапана.

Ризик од потенцијалне интервенције Токија на тржишту у циљу обарања вриједности јена, како наводи АФП, довео је Јапан у колизију са другим чланицама Г7, попут САД, које тврде да јен није превише јак.

Група седам, којој припадају и Британија, Канада, Француска, Њемачка и Италија, искористиће састанак како би израдила стратегију за очување глобалне економије од рецесије, наводи АФП.

Међународни монетарни фонд је у априлу срезао пројекцију раста глобалне економије, трећи пут за шест мјесеци, јер је успоравање Кине и других тржишта у развоју повећало бојазан од тога да најгоре тек долази.

Како наводи АФП, референдум Велике Британије о њеној будућности у Европској унији би се такође могао наћи на агенди састанка Г7.