latinica  ћирилица
20/05/2016 |  12:23 | Аутор: СРНА

Вигемарк: Европска ноћ музеја прослава културе и умјетности

Шеф Делегације ЕУ Ларс-Гунар Вигемарк рекао је да је Европска ноћ музеја годишња прослава културе и умјетности широм Европе и изразио задовољство што је Музеј савремене умјетности Републике Српске на мапи хиљаде институција културе широм континента које овог викенда нуде јединствено искуство посјетиоцима.
Ларс Гунер Вигемарк - Фото: nezavisne novine
Ларс Гунер ВигемаркФото: nezavisne novine

Вигемарк је нагласио да су музеји кључни за очување културног насљеђа и традиције, саопштено је из Делегације ЕУ.

"Ово потврђује вриједности за које се ЕУ залаже - промоцију културне различитости, богатство језика, умјетности и баштине Европе", истакао је Вигемарк.

Канцеларија специјалног представника ЕУ у БиХ подржала је организацију овогодишње Европске ноћи музеја, 21. маја, у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци.

Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић изразила је задовољство што је специјални представник ЕУ у БиХ препознао значај и квалитет рада ове установе, прве у БиХ која се 2006. године придружила хиљадама европских музеја у обиљежавању Ноћи музеја.

"Већ 11 година разноврсним и квалитетним изложбеним програмом и промоцијом културних вриједности ова институција указује на основне смјернице ЕУ - промоцију културне разноликости и богатства културе и баштине у европском контексту", нагласила је Вујковићева.

Европска ноћ музеја установљена је 2005. године.

У саопштењу се наводи да ЕУ наставља да улаже у очување културне баштине у БиХ, а само из ИПА фондова 2009. и 2010. године уложила је 30 милиона КМ.