latinica  ћирилица
20/05/2016 |  13:04 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Додик: Потребно јединство по питању пописа (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да је потребно јединство власти у Српској и оних који представљају српски народ у заједничким институцијама о питању пописа становништва у БиХ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

"Ако сам било којим чином поводом овог питања некога иритирао, повлачим своје ријечи и позивам да сједнемо и да се договоримо о начинима на које ћемо реаговати. Ово није питање ни Милорада Додика, ни Младена Босића, ни Младена Иванића, ни Жељке Цвијановић, већ наше будућности, базичних података везаних за Републику Српску", рекао је Додик.

Он је истакао да предсједник не објављује резултате пописа становништва и да је потпуно погрешно било какво сукобљавање о том питању.

"Нисам разумио свој приступ као приступ оптуживања, већ сам апеловао на људе који сједе у Савјету министара БиХ на који начин би могли да утичу, а ми ћемо данас на сједници Владе Српске одабрати начин на који ћемо реаговати на ово питање. Сигурно је да тај попис нећемо признати", рекао је Додик у Бањалуци.

Он је навео да ће власт Српске у континуитету спорити сваку базу која покуша да наметне ту врсту пописа.

Додик је подсјетио да су српски представници 2007. године, када је високи представник хтио да мијења Пословник о раду Парламентарне скупштине БиХ, рекли да то неће подржати, па је то питање остало у Савјету министара и парламенту БиХ.

"Када се кренули да то додатно промовишу и ојачају, онда је Никола Шпирић као предсједавајући Савјета министара БиХ поднио оставку, а Милорад Живковић као предсједавајући Представничког дома најавио оставку, након чега је међународна заједница, која је у том моменту била неприкосновена, повукла ту одлуку", рекао је Додик.

Он каже да је ову сугестију дао поучен управо овим као примјером добре праксе коју би требало примјењивати у свим одсудним ситуацијама, као што је и ова, али да је одлука на представницима Републике Српске у институцијама БиХ.

"Овог тренутка прекидам било какву полемику са било ким о том питању. Потребно нам је јединство", поручио је предсједник Републике Српске.

Додик: Комарица би требало да повуче изјаву

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да би било примјерено да се бањалучки бискуп Фрањо Комарица до краја огради од своје изјаве у којој је Бањалуку упоредио са Блајбургом и да је повуче као неосновану и недоличну.

Додик каже да би тада могло да се почне враћати повјерење.

"Нама треба повлачење његове изјаве, да се каже да је то грешка. Ја саосјећам са њим за страдалим Хрватима, као и за свима који су овђе страдали, али овакве спекулације које је бискуп изнио су недоличне", нагласио је Додик.

Додик је у Бањалуци рекао да није видио саопштење бањалучког бискупа у којем тврди да својим ранијим изјавама није намјеравао да увриједи Србе, али да је у сваком случају добродошло ако је изразио жаљење, иако није повукао своју изјаву.

"И Срби су прогнани са других простора, на шта стално подсјећамо, али постоји начин на који се може рећи да је било Хрвата који су овђе страдали. И ја жалим због тога. Те приче се не могу поредити ни у ком погледу и изједначавати. Жао ми је због свих страдања на овим просторима, а можда би бискуп могао коначно да изрази жаљење због страдања Срба у Дракулићу и другим мјестима. Ако није, ево му прилике да то уради", истакао је Додик.

Додик је рекао да остаје изјава која одзвања у свијести грађана као недолично понашање једног бискупа и нагласио да се мора учинити све да би се додатно разумјели.

Изјаву Комарице, којом је поредио Бањалуку са Блајбургом осудила је и Борачка организација Бањалука.