latinica  ћирилица
20/05/2016 |  14:09 | Аутор: СРНА

Србија: До краја године затварање колективних центара

Комесаријат за избјеглице Србије најавио је да ће до краја године бити затворено свих 17 колективних центара у којим се налази 913 лица избјеглих из Хрватске и БиХ и интерно расељених са Косова и Метохије.
Застава Србије - Фото: РТРС
Застава СрбијеФото: РТРС

Помоћник комесара за прихват, збрињавање, повратак и интеграцију избјеглица Иван Гергинов рекао је да је Србија у овом моменту једина земља у Европи која има продужену избјегличку кризу.

"Избегличку кризу имамо 25 година, а расељеничку 17 година", рекао је Гергинов и подсјетио да је 1996. године на подручју Србије било 700 колективних центара у којим је било смјештено 65.000 људи.

Он је нагласио да је Србија држава са највећим бројем додјељених држављаства у протеклих 15 година, преносе београдски медији.

"С обзиром на различит приступ правима у земљи порекла имамо ситуацију да је из БиХ у активном статусу око 7.000 избеглица, а из Хрватске 23.000 људи, који нису решили своје имовинске или било које друге проблеме и грчевито чувају избеглички статус у нади да ће им помоћи да се интегришу", рекао је Гергинов.