latinica  ћирилица
20/05/2016 |  14:58 | Аутор: СРНА

У Сребреници отворена прва "Европска кућа" у БиХ

У Сребреници је почело са радом Удружење грађана "Европска кућа", прво у БиХ, које је члан европске мреже од 67 европских кућа из 21 земље.
Европска кућа у Сребреници - Фото: СРНА
Европска кућа у СребренициФото: СРНА

Почетак рада озваничили су амбасадор Аустрије у БиХ Мартин Памер, предсједник аустријске хуманитарне организација "Сељаци помажу сељацима" - БХБ Дораја Еберле и начелник Сребренице Ћамил Дураковић.

Предсједник Управног одбора "Европске куће" у Сребреници Волфганг Фортхофер рекао је новинарима да је циљ овог удружења упознавање људи о европским вриједностима и информисање о ЕУ, организовањем предавања и семинара, дебата, те промоцијом хуманизма, развоја и економије.

"Људи из БиХ треба да се осјећају Европљанима исто као и ми у Аустрији. У оквиру Европске мреже образовања и тренинга /ЕУНЕТ/ желимо становницима ове земље да омогућимо учешће у разним европским догађајима", навео је он.

Аустријски амбасадор Мартин Памер рекао је да Аустрија жели помоћи БиХ да уђе у састав ЕУ и промовише њене хуманистичке вриједности, слободе и владавину права.

Дораја Еберле рекла је да Европа као јединствени пројекат мира почиње да се распада јер су многе чланице почеле гледати само своје интересе и, умјесто укидања граница, постављају се ограде међу државама, али то ће проћи, и европске вриједности остају и оне се морају његовати.

Дураковић је оцијенио да је Европа "климава", али да се у Сребреници вјерује у европске вриједности и постоји жеља да се учи о Европи.

Удружење је отворено уз подршку Удружења "Европска кућа" из Салцбурга у Аустрији. Сједиште Удружења биће у "Кући добрих тонова" у Сребреници у којој дјелују музичка школа и хор "Суперар" са 300 дјеце, а која је отворена захваљујући подршци аустријске организације БХБ.