latinica  ћирилица
20/05/2016 |  15:12 ⇒ 23/05/2016 | 10:37 | Аутор: РТРС

Бијељина-Италијани заинтересовани за рециклажу чврстог отпада (ВИДЕО)

Италијанска фирма ''Валполичела енерџи'' која се бави обновљивим изворима енергије и заштитом околине заинтересована је да у Бијељини инсталира постројење за рециклажу чврстог отпада.
Италијански привредници у Бијељини - Фото: РТРС
Италијански привредници у БијељиниФото: РТРС

Представници тог предузећа посјетили су данас Покрет Успјешна Српска и разговарали са званичницима те странке, који су их упознали са, како су истакли, вишегодишњим лошим еколошким стањем на екодепонији у Бијељини.

Марко Селмо директор италијанског предузећа уручио је Златку Максимовићу кандидату за градоначелника Бијељине пројекат ''Постројење за рециклажу чврстог отпада''.

Златко Максимовић је истакао да се бијељинско предузеће ЕКОДЕП не бави рециклажом отпада, и да је годинама у губицима. Италијанско предузеће, каже Максимовић, већ нуди инсталирање постројења за рециклажу и спаљивање отпада.

''При томе се ствара електрична енергија. Отпад би откупљивали по истој цијени, да нема непријатног мириса, смрада на територији Бијељине", рекао је Златко Максимовић кандидат Покрета ''успјешна Српска'' за градоначелника Бијељине

Италијанско предузеће истовремено би преузело враћање кредита за екодепонију, изграђену прије пет година.

Марко Селмо директор предузећа из Вероне истакао је да је осим непријатних мириса и честица у земљи, проблем и отровна материја диоксин која се сакупља у ваздуху и земљишту.

"Отровна метерија која може да утиче на промјену хромозома у људском организму. Има велики утицај на фетусе, будуће генерације у смислу да утиче, иако су дјеца здрава и лијепа, не желим никога да плашим, али могу имати више изражену ту женску страну, рекао је Марко Селмо директор предузећа "Валполичела енерџи" из Вероне.

Максимовић је истакао да је бијељинско предузеће ЕКОДЕП потпуни промашај, да годинама отпад само складишти, док се у Европи 50 одсто отпада рециклира, а у појединим развијеним земљама и више од 80 одсто. Цијена је од 60 до 350 марака по тони рециклираног отпада.