latinica  ћирилица
20/05/2016 |  15:38 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Бањалука: Породицама погинулих и РВИ премијерка уручила кључеве 120 станова (ВИДЕО/ФОТО)

За чланове 120 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида из Бањалуке трајно је ријешено стамбено питање. Кључеве станова у зградама у насељу Ада уручили су им премијерка Жељка Цвијановић, министри Миленко Савановић и Петар Ђокић и представници градске управе.
Уручивање рјешења и кључева у Ади - Фото: РТРС
Уручивање рјешења и кључева у АдиФото: РТРС

У изградњу станова Влада је уложила 5,5 милиона марака, а град обезбиједио земљиште, документацију и инфраструктуру. На располагању су још 22 стана, која ће, након усвајања Уредбе, бити додијељена борачким категоријама, које нису биле обухваћене програмом збрињавања.

"Смо заједно смо на истом задатаку, а тај задатак се зове Република Српска. Вјерујем да то сви препознајемо овдје", рекла је премијерка Српске обраћајући се присутнима.

Цвијановићева је пожељела корисницима станова да у здрављу користе ове просторије.

"Додјелом ових стамбених јединица заокружујемо једну велику акцију и активност да покажемо и солидарност, али и бригу система за вас који сте препознати као носиоци највећих вриједности с обзиром да смо градили Републику Српску и да су највеће жртве и највећа давања управо дошла из борачких категорија", истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да Влада Републике то цијени и да је то покушала да покаже на различите начине укључујући и Програм стамбеног збрињавања борачких категорија за који се издваја 140 до 150 милиона КМ.

"То показује опредијељеност чак и за она тешка времена када је било врло логично да кажете да то нису ствари које можете да рјешавати у вријеме кризе. Влада није посустала, већ је наставила са овим програмом и заокружили смо га и у будућем периоду направићемо још неколико корака да би смо то пружили и онима који нису успјели из формалних или неких других разлога да заврше ту процедуру на вријеме", истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да су за све тешка времена, изражавајући захвалност борачким категоријама на стрпљењу и на терету који су подносили и који подносе.

"Желим да препознате да смо се трудили ових година да извршавамо своје обавезе упркос тешким изазовима времену кризе и свега онога што нас је пратило од политичких притисака, економских и финансијских и чињенице да је Република Српска мала и да нема све оне инструменте и механизме које имају неке велике државе. Понашамо се на начин који је одговоран и успјели смо и за борачке категорије и прошле године и у претходним годинама да измиримо обавезе", напоменула је Цвијановићева.

Она је рекла да то нису довољна издвајања, али да Влада у буџету планира преко 240 милиона КМ за те потребе, те да та чињеница довољно говори сама за себе.

Цвијановићева је подсјетила да Влада Републике Српске за оба борачка додатка издваја више од 50 милиона КМ, а више од 160 милиона КМ за инвалиднине.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике српске Миленко Савановић рекао је да је Влада чинила и чини све што може и показује максималну одговорност и озбиљност према породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидима, чинећи све да ријеши основна питања - стамбено збрињавање и запошљавање.

Он је навео да је, када је ријеч о Бањалуци, збринуто 936 корисника из категорија породица погинулих и ратних војних инвалида, од чега 463 путем изградње станова, а остале путем бесповратних новчаних средстава, што је укупно износило око 21 милион КМ.

"Кад се томе дода да смо у Бањалуци кроз социјално збрињавање радника који су остали без посла у процесу стечаја, ликвидације или приватизације у 31 предузећу уложили 22 милиона КМ и збринули 7.309 радника, затим да смо кроз програм акционог запошљавања преко Завода за запошљавање уложили око 10,5 милиона КМ, збирно гледано Влада је од 2006. године уложила у овај град око 56 милиона КМ", навео је Савановић.

Савановић је рекао да је у цијелој Републици Српској стамбено збринуто до сада 7.980 корисника из тих категорија, гдје је додјељено 3.211 станова , а преко четири хиљаде лица из ових категорија је добило бесповратну новчану помоћ.

Породицама погинулих и РВИ  премијерка уручила кључеве 120 станова

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту бањалучке Градске управе Горан Шљивар рекао је да је за изградњу 142 стамбене јединице у двије зграде уложено око 6,4 милиона КМ, од чега су 5,3 милиона КМ средства Владе Српске, а 1,1 милиона КМ је обезбиједио град, те да у ту цијену није урачунато градско грађевинско земљиште.

Он је додао да је на подручју града за потребе стамбеног рјешавања породица погинулих бораца и РВИ изграђено 477 стамбених јединица.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике српске Недељко Митровић навео је да ова Влада улаже максималне напоре на рјешавању социјалне и материјалне проблематике ових категорија становништва, додајући да сада предстоји и рјешавање питања запошљавања дјеце погинулих бораца.

Свечаном уручењу кључева присуствовао је и бивши министар рада и борачко-инвалидске заштите, а садашњи министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић.

За изградњу објеката у насељу Ада уложено је 5, 5 милиона марака. 

 Извор: СРНА/РТРС