latinica  ћирилица
20/05/2016 |  16:06 ⇒ 16:07 | Аутор: РТРС

Русија заоштрила однос према Црној Гори

Оштра реакција званичне Москве након што је 28 чланица НАТО потписало приступни протокол о уласку Црне Горе у Алијансу. Министарство вањских послова Русије је најавило пропорционални одговор на ширење НАТО, а званичници руске Думе су, између осталог, упозорили да "Црна Гора прелази у категорију потенцијалних циљева Русије".

Реагујући на чињеницу да је 28 држава чланица НАТО потписало протокол о приступању Црне Горе Алијанси, портпаролка руског Министарства вањских послова Марија Захарова је оцијенила да је то покушај НАТО-а да промјени војни и политички пејзаж у Европи, што утиче на интересе Русије која ће пропорционално одговорити.

И портпарол Кремља Димитри Песков је саопштио да "прихватање Црне Горе у чланство НАТО-а не доприноси безбједности Европе, чак супротно, може да допринесе порасту тензија на континенту".

Реаговали су и званичници руске Думе, упозорењем да приступањем Алијанси Црна Гора прелази у категорију потенцијалних циљева Русије, како је рекао члан Одбора за међународне односе руске Думе Андреј Климов за лист 'Комерсант'. А шеф Одбора за одбрану руске Думе Сергеј Жигарјев указао на опасност од потенцијалног размјештања НАТО база у Црној Гори.

Званичних реакција Подгорице  још нема. А некадашњи шеф црногорске дипломатије Бранко Луковац, коментаришући  оцјене званичне Москве, каже да су оне рутинске и да ће проћи:

"Мислим да треба да будемо суочени са тиме да се ради прије свега о константном негативном ставу Русије према ширењу НАТО. А са друге стране њеном реаговању када је у питању онај дио балканског полуострва кога је она сматрала зоном свог интереса и утицаја. Не вјерујем да ће Црна Гора у односима са НАТО ићи на стварање НАТО база у Црној Гори. То не би било добро. Наравно свака база је предмет интересовања па и некаквог односа оне противничке стране", оцјењује Луковац.

(РСЕ)