latinica  ћирилица
20/05/2016 |  16:12 | Аутор: СРНА

Завршен "Лут фест", најбоља представа "Пар ципела"

Представа "Пар ципела" Дечијег позоришта из Суботице проглашена је за најбољу на Међународном фестивалу професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест", који је ове године у Источном Сарајеву одржан под мотом "Буквар луткарства".
17. Лут фест, И.Сарајево - Фото: илустрација
17. Лут фест, И.СарајевоФото: илустрација

Дечијем позоришту из Суботице уручен је Гран-при, скулптура "Златна анима", а жири је једногласном одлуком додијелио ову награду на основу најбоље обједињених компонената једног сценског дјела.

Награда "Камена рука" за најлутковитију представу припала је Позоришту Ниш за представу "Златокоса". У образложењу награде наводи се да сви сегменти представе упућују на превасходност чистог луткарског израза у представи, чему је прије свега допринијела сјајна глумачка екипа.

Нишком позоришту уручена је и награда за најбољу колективну анимацију и глумачку игру, јер је на жири најјачи утисак оставила игра младих, веома тачно устремљених, талентованих и стручно образованих глумаца.

Награда за најбољу анимацију додијељена је Ангелини Русевој из Државног луткарског позоришта Сливен /Бугарска/ за улогу Пса у представи "Кресиво", која је својом анимацијом изазвала веома бурне реакције публике, док је награда за најбоље глумачко остварење припала Евгенији Ангеловој за улогу вјештице у истој представи.

Награду за најбољу креацију лутака добила је Стефка Кјувлиева у представи "Љепотица и звијер" Позоришта лутака Мостар, за најбоље техничко рјешење лутака добило је позориште "Нојси Остер" из Велике Британије за представу "Обичан Боб", а за најбољу сценографију и костим награда је припала Иви Гиковој и Ивајлу Николову у представи "Пар ципела" Дечијег позоришта Суботица.

Награду за оригиналну идеју добила је Свила Величкова за сценографију у представи "Кресиво", специјалну награду за најбоље остварен контакт с публиком добио је Ник Палмер за представу "Обичан Боб", а специјалну награду жирија за најбољу представу мале форме "Црвенкапа" добило је Државно луткарско позориште "Батуми" из Грузије.

Према одлуци жирија публике најбоља представа била је "Три прасета" позоришта "Тулевски" из Естоније.

У осврту жирија наводи се да је "Лут фест" био добро организован фестивал са представама различитих видова луткарских форми.

"Селекција таквог вида је изузетно добра и квалитетна, неопходна за спровођење једног међународног луткарског фестивала. Не треба никако изгубити из вида изузетно квалитетан и пажљиво припремљен пратећи програм који је у себи садржао две промоције књига, један мастер клас, радионице и између осталог омогућио учесницима вријеме за размјену мишљења и искустава", истиче се у осврту жирија.

Жири су сачињавали редитељ из Бугарске Боњо Лунгов /предсједник/ и чланови - Валентина Фурсова, редитељ из Естоније, и Амела Вученовић, редитељ из Русије.

Директор и селектор фестивала Витомир Митрић оцијенио је да је фестивал успјешно завршио "седамнаесту страницу `Буквара луткарства`".

"Представе у такмичарском програму, предавања, промоције књига, радионице, презентације рада обиљежили су овогодишњи `Лут фест`, а дјеца која су имала прилику да виде све програме су задовољна и срећна због овог фестивала", рекао је Митрић.

Он је истакао да су задовољни и учесници фестивала, јер су могли своју креативност показати на овом фестивалу, а отишли су са фестивала са наградама које су и заслужили.

"Та магија луткарства у ствари треба да траје цијелу годину и ми се са том магијом спремамо за осамнаести `Лут фест`", најавио је Митрић.

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" трајао је пет дана, а публици се представило десет позоришта из девет земаља, уз богат такмичарски, пратећи и едукативни програм.