latinica  ћирилица
20/05/2016 |  16:23 ⇒ 16:24 | Аутор: РТРС

ЕУ договорила могућност брзе суспеније безвизног режима

Земље чланице ЕУ данас су постигле договор о механизму назвном "хитна обуства" који би омогућио брзу суспензију визне либерализације одобрене трећим земљама, а одлука је донесена у контексту забринутости дијела чланица због планиране либерализације виза Турској и другим државама.
ЕУ затворила границе - Фото: Beta/AP
ЕУ затворила границеФото: Beta/AP

Обустава  као " брзи повратни механизам" омогућиће чланицама блока са укину безвизни режим уколико велики број Турака остане у ЕУ илегално или ако се нагло повећа број тражилаца азила из Турске.

Визна либерализација у ЕУ био је кључни захтјев Анкаре да би пристала да прихвата назад избјеглице из Грчке, у складу са договореним контроверзним споразумом ЕУ -Турска у марту.

"Задовољство ми је да смо сагласили о механизму који ће омогућити да лакше одговарамо на злоупотребе" рекао је Клас Дијкхоф, министар за миграције Холандије, који тренутно предсједава шестомјесечним ротирајућим предсједништвом ЕУ.

О овој "заштитној клаузули", коју су предложили Француска и Њемачка, а онда преузела Европска комисија, сада ће се преговарати са Европским парламентом.

"Либерализација виза има много предности и за ЕУ и за треће земље, али је у случају свих земаља које имају изузеће виза потребна кочница за хитне случајеве, како бисмо били сигурни да неће бити злоупотреба", навео је холандски министар Дијкхоф.

(РСЕ)