latinica  ћирилица
20/05/2016 |  16:26 ⇒ 21:52 | Аутор: РТС

Турски парламент усвојио приједлог о укидању посланичког имунитета

За контроверзни предлог о укидању имунитета посланицима против којих је покренут судски поступак гласало је 376 посланика, што је више од двије трећине гласова потребних за директно усвајање текста без спровођења референдума, рекао је предсједник парламента Исмаил Кахраман.
Истанбул (Фото: edugeography.com) -
Истанбул (Фото: edugeography.com)

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је прије објављивања резултата да је то "историјско гласање" које ће показати да турски народ не жели да у парламенту сједе они који су извршили кривична дјела.

"Народ не жели да у парламенту сједе они који подржавају сепаратистичке терористичке организације", навео је Ердоган алудирајући на Радничку партију Курдистана коју Турска сматра терористичком групом.

Демократска народна странка, највећа прокурдска партија у земљи, усвајање приједлога о укидању имунитета види као инструмент који власт користи за истискивање њених посланика из парламента.

Слабљење те странке могло би да поремети равнотежу моћи у парламенту у корист владајуће Странке правде и развоја, која се под вођством Ердогана залаже за увођење предсједничког система.

Званични Берлин изразио је забринутост због данашњег исхода гласања у турском парламенту, оцијенивши да ће то довести до политичких подјела.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел разговараће са Ердоганом у понедјељак о стању демократије у Турској на првом Свјетском хуманитарном самиту у Истанбулу.