latinica  ћирилица
20/05/2016 |  17:31 | Аутор: СРНА

Влада: Не прихвата се јединствени програм обраде пописне грађе

Влада Републике Српске сматра да је јединствени програм обраде пописне грађе пописа становништва у БиХ 2013. године, којег је 18. маја одлуком усвојио директор Агенције за статистику БиХ, у супротности са Законом о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године те га, као таквог, не прихвата и захтијева да се стави ван снаге.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

На данашњој сједници Влада је обавезала Републички завод за статистику да, с циљем спречавања даљих неправилности и манипулација у попису становништва у БиХ 2013. године, и у складу са законом учествује у активностима везаним за обраду и објаву резултата пописа.

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију у вези са јединственим програмом за обраду пописне грађе пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године и саопштавањем резултата пописа становништва у БиХ, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Директор Агенције за статистику Велимир Јукић донио је 18. маја одлуку о јединственом програму обраде података пописа становништва у БиХ без сагласности ентитетских завода и мимо захтјева Завода за статистику Републике Српске.

Јукић је на конференцији за новинаре у Сарајеву саопштио да ће на основу ове одлуке 196.000 спорних пописница бити третиране као резидентни становници.