latinica  ћирилица
20/05/2016 |  17:41 ⇒ 19:15 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Влада Српске се оштро противи Јукићевој одлуци

Влада Републике Српске изражава оштро противљење одлуци директора Агенције за статистику БиХ о јединственом програму обраде података о попису становништва, изјавила је премијерка Жељка Цвијановић.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је рекла да овај попис нема легитимитет и да се плаши да би он могао доживјети судбину неких других пописа, истичући да се тако нешто мора верификовати.

"За Републику Српску је важно да се обезбиједи употребна вриједност података, а то значи да можемо да баратамо и за себе да проглашавамо онај попис који је релевантан за Републику Српску и ми на основу тога морамо да планирамо одређене ствари. Ми нећемо да будемо таоци једне те исте ситуације у којој им је све фалсификат", истакла је премијер Републике Српске.

Она је рекла да би тако фалсификат били и резултати пописа, подсјећајући да је био фалсификат механизам координације и питање је шта је шта би било  сљедеће.

"Да ли треба у овој земљи да се ми бавимо фалсификатима или треба да дођемо до договора консензусом до одређених ствари, поштујући  норме и стандарде који су нормални свугдје у свијету, али само нису овдје", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да опредјељења Српске иду према Заводу за статистику Републике Српске да статистички заводи наставе да траже усаглашавање ставова како би могао бар да се заврши тај процес на један пристојан начин, када већ није могао бити вођен све вријеме на пристојан начин.

Цвијановићева је рекла да је било много манипулација у самом попису, у начину како је било пријављивано по 20 до 30 чланова једног домаћинства или породице.

"То је апсолутна превара и када смо већ били дошли у ситуацију да објавимо резултате, онда треба да правимо и двоструку превару, да и они који нису нигдје по европским стандардима резиденти треба да се третирају као резиденти овдје", истакла је Цвијановићева.

ОД ВЕЛИКОГ ЗНАЧАЈА ЗАВРШЕТАК ПРИВАТИЗАЦИЈЕ У СРПСКОЈ

Обраћајући се новинарима у Бањалуци  Жељка Цвијановић је нагласила да је тренутно приоритет у Републици Српској завршетак процес приватизације гдје год је то могуће.
"Да бисте завршили процес приватизације то није само да узмете одређене привредне субјекте и да их само продате, већ морате да спроведете одређене планове реструктурисања".

Цвијановићева је напоменула да је то обиман посао који се ради у оквиру Министарства индустрије, заједно са Владом Републике Српске, а ријеч је о припреми одређених предузећа да би могли да прођу кроз процес приватизације.

"Република Српска је одмакла у односу на Федерацију БиХ када је ријеч о степену приватизације, посебно када су у питању и нека већа предузећа, али је очито да се и даље морамо бавити тим питањем", рекла је Цвијановићева.

Коментаришући најаве да Република Српска у овој години планира да прода акције државног капитала у 22 предузећа међу којима су и она у којима има стоодстотно власништво или мањински пакет акција, Цвијановићева је рекла да не може рећи колико ће износ средстава бити прикупљен по том основу, истичући да ће се то видјети када се деси.

"Да ли ће се уопште десити и да ли ће бити успјешна приватизација у сваком од ових предузећа, али има их доста који пролазе успјешно кроз процес реструктурисања", додала је Цвијановићева.