latinica  ћирилица
20/05/2016 |  19:58 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Бањалука- Сјећање на страдале младе падобранаце (ВИДЕО)

Навршава се четврта година од када је пет младих падобранаца погинуло у авионској несрећи на спортском аеродрому "Залужани" код Бањалуке. Тужилаштво БиХ још није окончало истрагу. Како сазнајемо, спорно је ко ће платити вјештачење Факултета за саобраћај и комуникације у Сарајеву, којим би се истрага могла привести крају.
Несрећа у Залужанима (архив) - Фото: РТРС
Несрећа у Залужанима (архив)Фото: РТРС

Сваке године породице настрадалих чланова Падобранског клуба Бањалука одлазе на мјесто несреће, тачно у 17 часова када се срушио авион Цесна, и увијек са истим питањем: Да ли ће ико одговарати за смрт њихове дјеце?

Прије четири година на овом мјесту , на спортском аеродрому у Залужанима у авионској несрећи живот су изгубили чланови Падобранског клуба Бањалука - пилот Ален Црналић, инструктор Немања Гороња, и падобранци Стефан Карановић, Никола Стевић и Срђан Косић. Њихове породице још чекају правду.

У једном дану, у једном трену Бањалука је утихнула. Након пада авиона ““Цесна-182 П“ угашено је пет младих живота. Град на Врбасу остао је без суграђана који су по много чему били међу најбољима. Колико су били успјешни и вољени знају само њихови најближи. А непролазну бол појачава чињеница да истрага још није утврдила ко је одговоран за несрећу.

Више од годину дана Окружно тужилаштво Бањалука истраживало је да ли је ријеч о несрећи, да ли је погријешио пилот, има ли осумњичених, хоће ли неко бити кривично гоњен. Након што је поступајући тужилац Сњежана Петковић утврдила да постоји кривична одговорност, да није ријеч о несрећном случају, нити о кривици пилота -у новембру - 2013. године предмет је прослијеђен Тужилаштву БиХ. Зашто, истрага траје четири године -Тужилаштво без одговора.

Незванично, у телефонском разговору у бх Тужилаштву речено нам је да је спорна исплата средстава сарајевском Факултету за саобраћај и комуникације које је вјештачило у овом случају. Сматрају да Окружно тужилаштво Бањалука које је и наручило посао, треба да исплати цијелокупан износ од 38.000 марака. Из Бањалуке стиже одговор да је на рачун овог факултета, Окружно тужилаштво уплатило 18.025 марака, а преостали износ треба да измири Тужилаштво БиХ.

Накнадну исплату средстава до 38.000,00 конвертибилних марака, колико износе укупни трошкови вјештачења, преузело је Тужилаштво Босне и Херцеговине у чијој надлежности се налази наведени предмет.

Породица и чланови падобранског клуба Бањалука- огорчени. Кажу вјештачење је одавно завршено и умјесто да се истрага оконча -спорно је ко ће уплатити 20 хиљада марака. Питају - да ли толико кошта живот пет младих момака. Подсјећамо да је у ранијим изјава Самир Чаушевић, декан овог Факултета -поручио да без исплате цијелокупног износа неће уступити материјеле, са којима би истрага можда могла бити завршена.