latinica  ћирилица
20/05/2016 |  21:21 ⇒ 21:22 | Аутор: Агенције

Ко ће у српске министарске фотеље?

Нови-стари капетан Александар Вучић јуче је рекао да је скоро попунио свеску са именима чланова своје посаде.
Влада Србије - Фото: архив
Влада СрбијеФото: архив

“У највећем дијелу знам, не знам за још два мјеста. Потребни су људи који ће да се боре, не морају то увек да буду људи који це некоме да се допадну, јер и у претходној Влади неки су се много допадали новинарима а није им резултат увек био најбољи. Они који су се најмање допадали новинарима, имали су обично много бољи резултат“, рекао је Вучић.

Министри из садашње Владе нису превише рјечити када се постави питање да ли ће бити и у новом тиму премијера Вучића.

“Не бих сада уопште да говорим о томе. Дозволите просто, ја сам то неколико пута рекла, пустите да предсједник Владе формира тим, да створи прије тога програм па да причамо даље“, рекла је Зорана Михајловић.

“Не спремам се ни за једно министарство, одлуку доноси Александар Вучић коме је више од пола нације дало апсолутно повјерење, и ја сам у тој половини нације.Тако да он је тај који одлучује о томе да ли ћу ја уопште бити министар или нећу“, навео је министар за рад Александар Вулин.

Нову Владу ће, како ствари сада стоје, сигурно подржати 131 посланик са напредњачке листе и четворица посланика Савеза војвођанских Мађара.

Професор Факултета политицких наука Зоран Стојиљковић казе да ће сам СНС имати сигурно више од пола министарских функција, али додаје и да мисли да ће и социјалисти остати партнери у новом кабинету из Немањине 11.

“Један број људи који су били, та формулација је врло интересантна "не превише популарни, али лојални и ефикасни" по Вучићевој процјени, ће остати у Влади, тако да ја мислим да из овог састава кад се ради о СНС-у без министарске позиције неће остати више од двоје људи“, рекао је он.

Консултације предсједника Србије са представницима политичких странака које ће бити заступљене у Скупштини Србије о новој влади су јуче почеле, а најављено је да би требало да влада буде формирана почетком јуна.