latinica  ћирилица
20/05/2016 |  21:23 | Аутор: СРНА

Пољопривредни сајам у Новом Саду посјетило 125.000 људи

Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду, 83. по реду, данас је завршен, а током седам дана посјетило га је око 125.000 људи.
Пољопривредни сајам у Новом Саду - Фото: илустрација
Пољопривредни сајам у Новом СадуФото: илустрација

Директор Дирекције за комерцијалне послове Новосадског сајма Небојша Дракулић рекао је да је сајам, у односу на прошлу годину, успјешнији по броју страних излагача, међународним активностима, броју посјетилаца, али и за око 10 одсто по величини излагачког простора.

"На овогодишњем пољопривредном сајму наступило је око 1.500 излагача из 60 земаља света. По свим показатељима сајам је за 10 одсто премашио прошлогодишњи и у погледу физичког обима и по броју посетилаца, а надамо се да ће то тако бити и по финансијским показатељима, када сведемо рачуне", рекао је Дракулић.

Он је посебно нагласио значајно присуство излагача из иностранства, а колективним изложбама из иностранства на Сајму су се, осим Италије земље партнера, представиле Холандија, Аустрија, Мађарска, Шпанија, Турска, Република Српска и Кина, која је, какао је рекао, посебно са својим пројектом "Сајам у Сајму" представила најзначајније производе из области аграра, преноси Тањуг.

На завршној конференцији за новинаре је речено да је рано за сумирање конкретних резултата продаје током Сајма, али да према прелиминарним подацима дијела чланица Пословног удружења увозника и извозника пољопривредне механизације, вриједност уговора и креираних понуда за продају пољопривредних машина износиће око 20 милиона евра, што представља око петину годишњег промета на тржишту пољопривредне механизације.

Сточари који су наступили на 83. међународном пољопривредном сајму задовољно трљају руке јер су остварили добар пазар - продата је скоро сва изложена стока.

Трационална Национална изложба живих експоната претпосљедњег дана Сајма потврдила је још једном колики је значај пољопривредног сајма за домаће сточаре који имају прилику да покажу оно чиме у оборима располажу, али и да своја стада обнове са најквалитетнији сортама и расама свих врста стоке.

Оно по чему се 83. међународни пољопривредни сајам разликује од претходних и што је била премијера за све посјетиоце и излагаче је "Агро - полигон", који је био активан од првог дана Сајма и на коме су пољопривредници имали прилику да покажу своје умијеће у управљу и руковању пољопривредном механизацијом и машинама.

Пажњу посјетилаца посебно је привлачило такмичење у савладавању препрека гурањем приколице са предњом потезницом у којем су учествовала чак 283 такмичара.