latinica  ћирилица
21/05/2016 |  11:02 ⇒ 17:06 | Аутор: СРНА

Цвијановићева: Влада опредијељена за развој Зворника

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да Влада показује апсолутну опредијељеност за развој цијеле Српске, а развој Зворника је важан као и развој свих других мјеста у Републици.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

У обраћању на свечаности поводом обиљежавања Дана града, Цвијановићева је рекла да је веома поносна на чињеницу да су грађани Зворника препознали допринос и одлучност Владе на чијем је челу да подрже сваку добру иницијативу која може допринијети да грађани имају сигурније, боље и достојанственије услове рада и и живљења.

"Задовољство ми је данас бити у Зворнику, а посебно ми је задовољство да у име Владе Републике Српске и своје лично име, грађанима и руководству града Зворника честитам овај велики празник - Дан града. Зворник је један од најстаријих градова на подучју Републике Српске и БиХ, који је 2010. године обиљежио 600 година постојања и посебно сам поносна на чињеницу да је Зворник, за вријеме мог мандата, и званично добио статус који му припада", нагласила је Цвијановићева, којој ће данас бити додијељено признања града Зворника.

Она је навела да је Зворник локална заједница у чији је развој Влада Српске много уложила и за коју је препознала да има друштвени, економски, фискални и управни потенцијал, способност изградње, развоја и одржавања инфраструктуре, те могућност пружања других локалних услуга у географски и просторно заокруженој цјелини која једефинисана у Просторном плану Републике Српске као субрегионални центар.

"У времену у којем смо суочени са бројним политичким, економским и безбједносним изазовима, Зворник је, након страшног терористичког чина који је уздрмао цијелу Републику Српску и регион, показао да је град толеранције и солидарности, и да су живот и самим тим суживот могући само са погледом напријед", додала је Цвијановићева.

Она је нагласила да због политичких и економских реалности у којима Влада дјелује, а коју карактерише борба за очување сваког радног мјеста, очување фискалне и социјалне стабилности, реформисање пословног амбијента, стварање простора за стране и домаће инвестиције, Влада има довољно слуха и осјетљивости да разумије грађане који очекују да институције реагују на њихове проблеме.

"Влада Републике Српске је у служби грађана и осјетљива на њихове потребе. За нас је изузетно важно да сачувамо свако радно мјесто, али и да отварамо нова радна мјеста. Примјер за то је Алумина. Подршка пословању овог предузећа доказује да је приоритетни циљ Владе Републике Српске подршка привреди, запошљавању, повећању извоза, преносу знања и технологија, односно подршка улагањима која ће довести до побољшања конкурентности Републике Српске на глобалном плану", рекла је предсједник Владе Српске.

Она је оцијенила да је интервенција Владе Српске био добар и храбар потез Владе, а резултирала је тиме, да "Алумина" данас запошљава више од 1.200 радника, да су пословни приходи у 2015. години у односу на 2014. годину повећани за 17 одсто, а да је укупни нето добитак већи четири пута у односу на претходну годину.

Цвијановићева је подсјетила да је Влада Српске у протеклом периоду, кроз развојне програме Владе Српске, реализовала значајне капиталне пројекте на подручју града Зворника.

Она је навела да је за пројекте који се реализују на територији града из средстава Економско-социјалне компоненте одобрено 10,5 милиона КМ, а уложено је у проширење капацитета Болнице Зворник, пројекте реконструкције градских улица, водовода, изградњу Дома омладине те изградњу школа и фискултурних сала.

"Знајући колики је значај сваког породилишта у Републици Српској, Влада Српске је, имајући на уму да је зворничка болница четврта по броју порода у Српској, донијела одлуку да са 100.000 КМ интервенише за реновирање породилишта зворничке Болнице. Бринули смо и бринемо и о породицима бранилаца Српске. Кроз програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида стамбено смо обезбиједили 207 породица, за шта је издвојено 3,6 милиона КМ", прецизирала је Цвијановићева.

Подсјетивши да је Српска 2014. године тешко страдала током поплава, Цвијановићева је навела да се штета мјери десетинама милиона КМ.

"Општинама у Републици Српској које су погођене катастрофалним поплавама, Влада је притекла у помоћ а наш први задатак у тој тешкој ситуацији је био вратити људе њиховим кућама и омогућити им да дођу до основних ствари. И у томе смо успјели. За помоћ граду Зворнику након мајских поплава из средстава Фонда солидарности издвојено је око 2,2 милиона КМ", рекла је предсједник Владе Српске и додала да је власт у Српској улагала и улаже у пољопривредни и индустријски потенцијал Зворника.