latinica  ћирилица
21/05/2016 |  12:44 | Аутор: sputniknews.com

"Битка за Раку: Посљедњи дани ИД у 'престоници'"

Припадници ИД забранили су становницима сиријског града Раке, коју су својевремено прогласили својом престоницом, да га напуштају, пише “Спутњик“.
Рака, Сирија (фото: Expressen) -
Рака, Сирија (фото: Expressen)

Међутим, у исто вријеме започели су евакуацију својих породица у правцу Деир ез Зора, наводе локални извори.

Породице страних плаћеника биле су прве које су напустиле град у петак по подне, а из притвора су пуштени сви затвореници.

У међувремену курдске снаге успоставиле су упориште на око 37 километара сјеверно од града. Портпарол курдских сиријских демократских снага (СДФ) рекао је Спутњику да Курди планирају покретање офанзиве на Раку у наредним данима.

Према наводима извора, авиони америчке коалиције су у четвртак на Раку бацали летке с позивом цивилима да напусте град.

Поред тога, у граду Ејн Иса на сјеверу провинције Рака спроведена је потпуна мобилизација бораца Сиријских демократских снага.

Извори су такође саопштили да је прије неколико дана одржан састанак шефа курдског демократског савеза Салеха Муслима и делегације “међународне коалиције“ у селу Хараб Ипк (југоисточно од Ејн ел Араба), на којем је било реијчи о великој операцији против ДАЕШ-а у провинцији Рака.

Прошле седмице званични представник Пентагона, пуковник Стивен Ворен, изјавио је да су борци у Раки прогласили ванредно стање и да се спремају да опколе град.

Терористи Исламске државе преузели су контролу над Раком 2013. године.