latinica  ћирилица
21/05/2016 |  12:55 ⇒ 13:17 | Аутор: СРНА

Манојло Вукотић: Маните политиканство, Српска је најважнија

Директор Издавачке куће "Вукотић медија" Манојло Вукотић сматра да београдски "новинари" и "политички аналитичари", који се критички осврћу на дешавања у Републици Српској и према предсједнику Милораду Додику не знају да Српска представља једину праву српску побједу и поручује да је крајње вријеме за зналачкији и озбиљнији однос Београда према Српској.
Манојло Вукотић (фото: www.mc.rs) -
Манојло Вукотић (фото: www.mc.rs)

Он је констатовао да неки од оних који у колумнама београдских листова или гостујући на БН телевизији представљају митинг "Срцем за Српску" у Бањалуци као циркус, а Додика као "америчког преваранта" и "особу коју треба смијенити", исказују испразност, нереалност, незнање, исполитизованост и стручно фолирање.

"Не познају ни географску карту, која се ломата, сужава и шири тако како је, после дугих ноћи, исцртана у америчкој ваздухопловној бази у Дејтону. Не знају ту елементарну ствар - важност Дејтона, значај стварања Републике Српске и да је то на крају крвавог рата једина права српска победа", поручио је Вукотић.

Он каже и да они који се служе таквим језиком не знају ништа о поносу измученог народа у Републици Српској који "чистије, искреније, оданије, вјерније, воли српство и Србију, него многобројне српске, властодржачке и опозиционе, бригаде у којима и они клопарају".

"Не знају муке, сузе, пркос, отпор тих милион и неколико стотина хиљада који су се борили и боре се да би живели на своме. Не знају ништа о узрастању тог српског ентитета, школовању, култури, универзитетима, путевима, мостовима", истиче Вукотић.

Он наглашава да ти "аналитичари" и "новинари" не знају да "зуцну, на примјер, да су у тој, са свих страна сабијеној, притиснутој, омеђеној Српској, ето, плате веће него у Србији, пензије веће него у Србији, инвестиције веће него у оном другом делу БиХ".

"Они одмеравају, одавде, из кабинета и салончића, ко је већи издајник или патриота у Српској, на којој су страни Младићев син или Караџићева кћерка, коме намигује Вучић и зашто се српски патријарх меша у њихову политику, зашто певају на митингу", указао је Вукотић.

Он је упозорио да, истовремено, ти, како их је назвао, воздигнути, надувани крајпуташи шарају по леопардовој кожи Српске и Србије за хонораре и за свој престиж, "натуцајући шта би било кад би било и шта би могло бити кад не може и кад може".

"Тако се одвајала и подвајала Црна Гора - па је отишла. Тако се потцењивало, запостављало и Косово - па је отишло, иако кажу да није. Огромне, пресудне, заслуге за све ово има Београд. Историја нам се понавља. Чак брутално", указује Вукотић.

Он сматра да је вријеме, сада када су прошле двије деценије од конституисања Републике Српске, да се Срби у Београду - од власти до новинара - озбиљније, преданије, топлије, поштеније, зналачкије, пријатељскије, братскије односе према Српској.

"Многи би је рушили. Они са стране, али, и одавде. Њени темељи, њена зграда - кроз коју дувају многи ветрови - морају се очувати. Поткопавањем њених темеља поткопава се и ово што је остало од Србије. Хоће ли и када то бити нова српска држава - далеко је то. Оставимо то. Не бунцајмо о томе. Још је мрак на овим просторима Балкана. Али, Српска је - реалност", напоменуо је Вукотић.

Он је поручио да је вријеме да се престане са тим бесмисленим београдским, теразијским, вагањима и мјерењима заслуга на граме и безљудим потцјењивањем, глобалистичком процјењивањем ко има веће ожиљке на лицу, шегачењем са историјом, потпиривањем ватре на чијој је ко страни, бесмисленим навијањем за једну или другу страну...

"Српска је најважнија. Маните политикантство! Српска је најдража! Заборавите навијање! Српску ваља одбранити. Памећу. Помоћи. Престанимо у Београду да се маћехински и ноншалантно, супервизорски, надобудно и лидерски, односимо према Републици Српској, према веома часном делу нашег народа у Српској. Српска је део нашег иконостаса, наше порте, без које би звона тужно јецала, као и за косовским, немањићким, светињама. Српска је - и наша", поручио је Вукотић.