latinica  ћирилица
21/05/2016 |  18:46 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

ТЕ Станари добила привремену дозволу за рад (ВИДЕО)

Термоелектрана Станари добила је привремену употребну дозволу и од идуће седмице почиње с пробним радом у пуном капацитету. Буде ли све како је планирано, на годишњем нивоу то би значило два милиона мегават-часова електричне енергије за тржиште.
Станари - Фото: РТРС
СтанариФото: РТРС

Привремену употребну дозволу представнивима ЕФТ групације министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић уручила је на годишњици обиљежавања доласка ове компаније у Станаре и почетка ревитализације рудника лигнита.

Након нешто мање од три године коначно је изграђена и пуштена у рад једна од највећих у региону и свакако највећа термоелектрана у Босни и Херцеговини изграђена у посљедњих тридесет година.

У термоелектрану је власник “ЕФТ Група“ британска енергетска компанија до сада је уложила 480, а остаје да уложи још 70 милиона евра до коначне цифре од 550 милиона колика је укупна вриједност ове инвестиције.

Отварањем Термоелектране биће запослено додатних 200 радника не само из Републике Српске, већ и из Федерације БиХ, Србије, па и енергетичари из земаља западне Европе. Рудник и термоелектрана станари сада запошљавају готово 900 радника.

Пуштањем у рад ТЕ Станари највише су се обрадовали становници ове општине, који су сем нових радних мјеста свједоци и константног улагања у инфраструктуру, али и остале ресурсе у Станарима. Уз локалну заједницу, велику корист од овог објекта имаће и Република Српска.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић је рекла да се овим документом потврђује да су сви радови изведени са планском, пројектном и техничком документацијом и да су испоштоване све мјере заштите животне средине у складу са директивама ЕУ.

Министарка Голић уручила употребну дозволу (Фото: РТРС)

Предсједник "ЕФТ групе" Вук Хамовић рекао је да ће Термоелектрана од идуће седмице радити у пуном капацитету, али да ће до издавања коначне употребне дозволе услиједити свакодневна тестирања, контроле и оптимизације.

Хамовић каже да је електрична енергија првенствено намјењена за извоз, али да ће нешто остајати и на овом простору уколико се нађу потрошачи.

Инвеститор, ЕФТ групација ,до сада је уложио скоро 500 милиона евра, а у буџете се слило око 100 милиона марака по основу пореза и осталих накнада. Када почне да ради квартално ће за концесионе накнаде издвајати око 1,5 милиона марака. Највећу енергетску инвестицију у овом региону снажно је подржала Влада РС.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да ће компанија "ЕФТ - Рудник и Термоелектрана Станари" побољшати енергетски биланс Српске и дати допринос њеном укупном развоју.

Градња ТЕ у Станарима у потпуности је промијенила овај крај. Отворена су нова радна мјеста, обезбијеђене редовне плате. Тренутно је запослено више од 600 радника, а када почне са радом нови коп биће ангажовано око 900 радника. Ове године титулу најбољег понио је Бојан Стевановић који је истакао да је ова фирма таква да даје могућност сваком, а нарочито младим људима да могу да напредују.

Термоелектрана "Станари" годишње ће производити два милиона мегават часова електричне енергије са потрошњом угља од 2,5 милиона тона.