latinica  ћирилица
21/05/2016 |  20:10 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Одржани "Дани јагоде" у Слатини (ВИДЕО)

Љубитељи јагоде данас су уживали у Слатини, на 12-им Данима јагоде. Представило се више од 60 произвођача, који, за разлику од претходних година, немају проблема с пласманом. Домаћи квалитет је све више препознат од купаца.
Јагода - Фото: РТРС
ЈагодаФото: РТРС

На традиционалној манифестацији "Дани јагоде", која је данас одржана у Слатини код Лакташа, у конкуренцији више од 60 произвођача овог воћа, побиједио је Сладан Ћетојевић из Ћетојевића. Друго мјесто освојио је Драго Башић из Кадињана, а треће Горан Бабић из Слатине.

Иако је изостала организована производња и откуп, произвођачи јагода у општини Лакташи задовољни су овогодишњим родом и цијеном. Док произвођачи задовољно трљају руке, купци још увијек нису спремни да за квалитетну јагоду издвоје више новца.

У протеклих 13 година из скромног општинског буџета годишње се у просјеку издвајало око 15 хиљада марака за набавку квалитетног садног материјала и едукацију произвођача.

"Поносни смо на јагоду, на тај наш домаћи производ. Из буџета општине Лакташи у овој години предвиђен је подстицај пољопривреди којим се јагодарима уручује садни материјал", рекао је начелник општине Лакташи Мирослав Коџоман.
 Он је додао да је веома битно да се та средства усмјере према оним произвођачима који стварно желе да прошире своју производњу.

Агроном Далибор Дончић истакао је да може са сигурношћу тврдити да су то здравствено исправни плодови јагоде и да пружају задовољство укуса, мириса и визуелног изгледа.

У наредном периоду у плану је покретање активности на брендирању слатинске јагоде као препознатљивог органски произведеног воћа са заштићеним географским поријеклом.