latinica  ћирилица
22/05/2016 |  08:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Авганистан: Вођа талибана убијен у нападу америчког дрона

Лидер авганистанских талибана Мула Ахтар Мансур убијен је у нападу америчке беспилотне летелице, рекао је талибански командант Мула Абдул Рауф.
Мула Ахтар Мансур (Фото:irib.ir) -
Мула Ахтар Мансур (Фото:irib.ir)

Рауф је данас агенцији АП рекао да је Мансур убијен у петак касно увече, у пограничној области између Авганистана и Пакистана.

Канцеларија авганистанског председника Ашрафа Ганија потврдила је да је напад изведен, али није могла да потврди да је Мансур убијен.

Шеф авганистанске владе Абдулах Абдулах рекао је, међутим, да је Мансур "највјероватније" мртав.

Мансур је предводио талибане након што је прошлог љета објављена смрт оснивача тог покрета, Муле Мухамеда Омара.

Мансур, који је био Омаров заменик, скривао је његову срмт више од двије године и у његово име предводио талибане све док авганистанска влада није објелоданила да је Омар мртав, подсјећа америчка агенција.

Неименовани амерички званичник изјавио је синоћ да је лидер авганистанских талибана мула Ахтар Мохамад Мансур вјероватно убијен у нападу америчке беспилотне летелице.

Како је додао, Мансур је убијен заједно са још једним талибанским борцем у нападу који је амерички предсједник Барак Обама одобрио, преноси Ројтерс.

Пентагон је потврдио да је америчка војска извела ваздушни напад чија је мета био вођа авганистанских талибана мула Ахтар Мохамад Мансур у пакистанском региону на граници са Авганистаном, саопштио је Пентагон.

"Још увек процијењујемо резултате удара и изнијећемо више информација чим их будемо имали", рекао је портпарол Пентагона Питер Кук, преноси Ројтерс.