latinica  ћирилица
22/05/2016 |  09:07 | Аутор: Агенције

Ноћ музеја обиљежена широм Српске (ВИДЕО)

Музејске установе у Републици Српској придружиле су се манифестацији "Ноћ музеја".
Бања Лука: Ноћ музеја - Фото: СРНА
Бања Лука: Ноћ музејаФото: СРНА

У Музеју савремене умјетности РС у Бањалуци, посјетиоци су могли погледати изложбе "Нова религија", "Повратак на Мјесец- Кратка историја будућности", док је у Каменој згради у тврђави Кастел постављена изложба "На путевима модернизма- Мисирлић, Симић, Ћурић и Штаљо.

На платоу испред Музеја, организован је и музички програм. "Ноћ музеја" је традиционална манифестација која се, истовремено, одржава у више од 2.000 европских музеја.

Рекордна посјета у Музеју Козаре

Више од стотину људи посјетило је синоћ Музеј Козаре у Приједору, што је рекордан број у посљедњих девет година од када се у овој установи обиљежава "Ноћ музеја".

"Пракса у свијету је да се ту ноћ сталне поставке и тематске изложбе као уобичајени садржаји обогате неким активностима које имају сврху да ширу публику привуку у музеј и представе га у неком другачијем свјетлу", рекао је директор Музеја Козаре Зоран Радоњић.

"Ноћ музеја" у Музеју Козаре трајала је од 20.00 часова до иза поноћи, а праћена је концертом бањалучког џез састава "Мунденс" /Моонданце/.

Осим сталне ликовне поставке, етнолошке изложбе "Стари занати", етнолошке изложбе "Траговима наших предака", те историјске изложбе "Козара, споменик слободе", гости Музеја Козаре синоћ су могли видјети демонстрацију старих заната и филм о народним ношњама из збирке Александра Драгића.

Најмлађим посјетиоцима поклоњене су мајице са логом Музеја Козаре и овогодишње "Ноћи музеја", а дистрибуисани су и флајери нове активности под називом "Поклоните музеју" која је један од начина за допуњавање музејских збирки.

"Кроз нити вуне причам ти..."

Изложбом тканих вунених прекривки из етнолошког фундуса Музеја Херцеговине под називом "Кроз нити вуне причам ти...", у Музеју Херцеговине у Требињу обиљежена је традиционална манифестација "Ноћ музеја".

Виши кустос у Музеју Херцеговине Божана Ђузеловић навела је да ова установа традиционално поводом европске манифестације "Ноћ музеја" припрема изложбу из свог фундуса, напомињући да су ове године жељели посјетиоцима да испричају каква су умјетничка дјела правиле херцеговачке ткаље.

"Представили смо ћилиме, губере и руте, препознатљиве по њиховим шарама и украсима - предмете који имају континуитет и који се и данас раде", рекла је Ђузеловићева, која је етнолог.

"Добојски логор, култура сјећања 1915-2015"

Музеј Старе Херцеговине у Фочи обиљежио је европску "Ноћ музеја" изложбом "Добојски логор, култура сјећања 1915-2015" о масовном страдању Срба из БиХ у Првом свјетском рату.

Поставка Регионалног музеја из Добоја, чији је аутор директор Архива Српске православне цркве из Београда Радован Пилиповић садржи кратак преглед фото и писаних докумената о страдањима интернираца које су аустроугарске окупационе власти за вријеме Првог свјетског рата потјерале са огњишта, највише из југоисточне Босне и на путу за Арад заточиле у нехуманим условима у Добоју, у бараке у којима су претходно држани обољели коњи.