latinica  ћирилица
22/05/2016 |  10:29 | Аутор: СРНА

Јеремић: Свако има право на своју оцјену кандидата

Српски кандидат за генералног секретара УН Вук Јеремић рекао је да имати добру сарадњу и квалитетне контакте у неком дијелу свијета никако не значи да сте "њихов човек".
Вук Јеремић - Фото: AP
Вук ЈеремићФото: AP

Коментаришући то што се Данијел Сервер и појединци у Америци противе да он добије тај посао, прозивајући га да се сврстава уз Москву, односно да је као предсједник Генералне скупштине УН организовањем извођења "Марша на Дрину" узнемирио Бошњаке, Јеремић каже да је чињеница да је српско предсједавање добило веома позитивне оцјене у најзначајнијим међународним круговима и у већини свјетских пријестоница, али да свако има права на своју оцену.

Он каже и да му је жао што су одређени лобистички кругови покушали да злонамјерно интерпретирају концерт који је организован у УН за српску Нову годину.

"Нисмо имали намјеру да било кога вређамо или узнемиравамо", рекао је Јеремић за "Политику".

Поводом могућности да САД уложе вето на његов избор Јеремић наводи да услов да неко буде изабран није само квалитет и углед који посједује, већ и да се уклопи у одређени "профил" о којем ће се сагласити, прије свега, сталне чланице Савјета безбједности.

Када је ријеч о значају његове кандидатуре за Србију Јеремић је нагласио да сама кандидатура знатно доприноси међународном угледу земље, с обзиром на то да кампања пружа несвакидашњу прилику да се остваре сусрети на високом нивоу и покрену теме од важности за спољну политку и економске интересе земље.

"Ту прилику треба искористити", рекао је Јеремић.