latinica  ћирилица
22/05/2016 |  12:17 | Аутор: sputniknews.com

"Савремени банкарски систем ће временом изумрети"

Савремени банкарски систем ће временом изумрети, а клијенти ће отварати рачуне директно у Централној банци, сматра директор Сбербанка Герман Греф.
Банка - Фото: РТРС
БанкаФото: РТРС


"Све функције су апсолутно постепено замјењиве алгоритмима. Они могу да доведу до тога да се банкарски систем доведе на један ниво, односно на Централну банку – то је све. Сви отварамо рачуне у Централној бнанци, а остало је ствар технике. Ја себе припремам за такву будућост", изјавио је Греф наступајући у Сколкову.

"Не вјерујем да цће на сахрану банкарског система доћи много људи- Не знам људе који много воле банке", додао је Греф и признао да их ни сам не воли.

Директор Сбербанке предсказао је и крај банкарских картица – то је анахронизам који ћ, према његовим ријечима, убити нове технологије.

Он је рекао да Сбербанка сада користи технологију скенирања длана, као и да ради на технологијама распознавања гласа и лица.

"Када будемо могли да вас идентификујемо другачије, карта неће бити потребна", рекао је Граф.

Према његовом мишљењу, прошла година била је преломна: вијек ИТ-а смијенио је вијек у којем ће главно бити умјеће да се скупљају и анализирају информације.