latinica  ћирилица
22/05/2016 |  16:18 | Аутор: СРНА

ДФ: Онемогућити ХДЗ-у, СДА И СББ-у да подијеле Мостар

Градски одбор Демократског фронта /ДФ/ Мостар позвао је све политичке, грађанске и друге организације да се окупе и онемогуће ХДЗ БиХ, СДА и СББ у намјерама да подијеле Мостар и одгоде локалне изборе.
Мостар - Фото: РТРС
МостарФото: РТРС

Након састанка представника ХДЗ-а, СДА и СББ-а у петак, 20. маја, када је закључено да се из преговора о Мостару искључе све остале странке и невладине организације, Градски одбор ДФ-а Мостар износи сумње у њихове изјаве о јединственом граду без икаквих подјела.

Градски одбор ДФ-а Мостар сматра да ће наставак преговора коалиционих партнера бити усмјерен на тему како и куда подијелити Мостар у складу са уским страначким интересима.

Из мостарског ДФ-а наводе да ће истрајати на принципима утврђеним у "Декларацији о Мостару равноправности и јединства", које су прихватиле странке и организације које се заобилазе у наставку преговора о Мостару.

Градски одбор ДФ-а Мостар подсјећа да се у декларацији наводи да је Мостар јединствен и функционалан град, мултиетничка изборна јединица, те да ће се поштовати институционална, а не етнотериторијална заштита националних интереса сва три конститутивна народа и осталих.

Представници ХДЗ-а, СДА и СББ-а у петак су договорили да сами наставе разговоре о Мостару.

Мостар осам година није имао изборе због непровођења одлуке Уставног суда БиХ да се измијене изборна правила за овај град. Политичке странке у Мостару већ годинама не могу да дођу до договора.

Централна изборна комисија БиХ није расписала изборе за Мостара 2. октобра, али политичари тврде да то може бити учињено накнадно измјенама Изборног закона БиХ.