latinica  ћирилица
22/05/2016 |  16:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови турски премијер: Наставићу борбу против ИД

Будући турски премијер Бинали Јилдирим изјавио је да ће наставити борбу против ИД и курдских екстремиста у Турској али и Сирији.

Јилдирим је додао да промјена на челу владе неће измијенити борбу против терористичких група.

Он је такође додао да ЕУ треба да оконча "конфузију" око своје политике према мигрантима и да Турска треба да зна шта шта Унија мисли о томе, пренио је Ројтерс.

Он је на конгресу владајуће Партије правде и развоја (АКП) казао и да ће Турска наставити да регулише мјере ради побољшања стања људских права и демократије, без обзира да ли дође или не до њеног чланства у ЕУ.

Досадашњи турски министар саобраћаја Бинали Јилдирим данас ће и формално бити именован за предсједника владајуће Партије правде и развоја (АКП) и премијера Турске, јавља АФП, уз оцјену да ће тиме бити ојачан утицај на власт који има Јилдиримов ментор, турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган.

Јилдирим (60), дугогодишњи Ердоганов пријатељ, једини је кандидат на ванредном конгресу партије на којем ће данас бити изабран предсједник партије, што значи да ће он постати премијер, наводи француска агенција.

Његов главни задатак, кажу посматрачи, биће да издејствује измјене Устава како би се Турска трансформисала из парламентарног у предсједнички систем, чиме би Ердоган добио већа овлашћења.

Јилдирим ће на челу владе заменити досадашњег премијера Ахмета Давутоглуа, који се са Ердоганом завадио око власти, наводе агенције.