latinica  ћирилица
22/05/2016 |  17:46 ⇒ 23/05/2016 | 07:54 | Аутор: РТРС

Двије године од катастрофалне поплаве у Приједору (ВИДЕО)

Мај 2014. Приједорчани дуго неће заборавити. Незапамћена поплава уништила је готово пет хиљада објеката. Ријека Сана, за само неколико часова, потопила је 13 хиљада хектара површине. На мети су се нашла насеља Тукови, Гомјеница и Рашковац, а само центар Приједора није био под водом.
Поплављени Приједор - Фото: РТРС
Поплављени ПриједорФото: РТРС

Сана је уништавала све пред собом - домаћинства, усјеве, привредне субјекте и сточни фонд. На срећу, за вријеме мајских поплава нико од грађана није страдао. То је била опомена свима. Након тога, предузете су мјере заштите од поплава, прочишћена су ријечна корита и обала ријеке, а изграђен је насип и парапетни зид. Саниран је велики број обијеката. Ипак, они који су били на удару водене бујице, с горчином се сјећају дешавања прије тачно двије године. 

"Поплава у кући пола метра, ствари у води, кауч преврнут. Горе на спрату дјеца и унуци", овако је говорио Душко Топола прије двије године. Данас у обновљеном дому сјећа се свега, а непроспаване мајске ноћи из 2014. године се понављају током сваке обилније падавине.

"Данас када се сјетим тога сав се најежим. Плашим се увијек када киша пада по неколико дана. Одем да обиђем ушће, али џаба ушће обилазити ако вода дође одакле никад није долазила", прича данас Душко.

Град на Сани постао је град на „води“, а чамац основно превозно средство за пружање помоћи и спасавање људи. Слику тога кобног маја, мало ко може да заборави.

Небојша Миљуш,  командир територијалне ватрогасне јединице Приједор прича да су мјештани Приједора доживјели нешто што ријетко ко може да доживи јер је ниво воде био пуно већи од стогодишњег просјека.

Поплављеним Приједорчанима многи су прискочили у помоћ, од надлежних градских и републичких органа, грађана, па до свих оних који су се у том моменту затекли у Приједору, јер се тада обиљежавао Дан града.

"Ова нсерећа је показала да имамо приајтеље и у свијету. Ако затреба били би пријатељи и ми њима", каже Миленко Ђаковић, замјеник градоначелника Приједора.

Након штете веће од 15 милиона марака услиједио је период опоравка. Од тада па до данас градска управа издвојила је 620.000 марака, Влада Републике Српске дала својих, кредитних и донаторских 4.140.000 марака, док је Европска унија донацијама помогла са више од 3.500.000 марака. Обнављала су се домаћинства и школе, а настојано је да се поправи све што је ријека Сана само у једном дану уништила.

У свим сегментима, кажу у приједорској градској управи, још није све обновљено. Међутим, воља за боље сутра јача је од свих бујица које је тога маја донијела ријека Сана.