latinica  ћирилица
22/05/2016 |  19:07 | Аутор: РТРС

Комарица и Срби

Фрањо Комарица, бањалучки бискуп, један је од најконфликтнијих црквених великодостојника у БиХ. Мало је оних којима је та чињеница била непозната. Није било непознато ни „великохрватско“ лице бискупа Комарице. Али ово „блајбуршко“ лице бањалучког бискупа изненадило је многе. Ако не лажу. Шта је осим „блајбуршког“ лица, прије пар дана, показао Фрањо Комарица јавности у Републици Српској?
Бискуп Фрањо Комарица - Фото: РТРС
Бискуп Фрањо КомарицаФото: РТРС

Најприје је показао у ком је стању  новинарство у Републици Српској. Поменуту скандалозну изјаву,  у којој пореди Бањалуку са Блајбургом, бањалучки бискуп дао је у микрофоне и диктафоне окупљених медијских посленика. Али нико, баш нико од окупљених новинара, није упитао Фрању Комарицу да ли је свјестан шта је казао.  Да не идемо и корак даље, нико од окупљених новинара није демонстративно напустио објекат Бањалучке бискупије, у знак протеста због Комаричиних ријечи, што би био сасвим логичан поступак на бискупове ријечи.  

Или окупљени новинари нису ни знали ко је и под којим околностима страдао у Блајбургу,  и коме је бискуп Комарица недавно служио мису. Малобројни су они  који су се и касније  осврнули на Комаричин иступ, на начин који тај иступ захтијева, чувајући и професионалну и националну част. Ред их је поменути:  дугогодишњи новинар и блогер Рајко Васић и колумниста портала ПРЕС РС Душан Марић. Зашто је ово битно?

Битно је јер су неки,  који су убијеђени да су новинари,  спремни да за непровјерену вијест, гласину, клевету или голу лаж, пљуну на све једног епископа Српске Православне Цркве, на челу са патријархом. Паралелно са медијским натписима о Комаричином иступу,  у јавности су се појавиле фотографије возила које возе епископе СПЦ, а које су, наводно, усликане испред зграде Патријаршије у Београду.

Био је то повод  да поједине медијске куће поставе тај текст на своје портале и народу пруже још једну прилику за пљувачину. Иначе, посљедњих година потпуно је легализована пракса „разапињања“ великодостојника СПЦ  и то од стране особа које својим начином живота не би смјеле никоме држати лекције. Тако нам је бискуп Комарица показао да је Србима страшније ако се епископ Јован шумадијски вози у пасату,  него да је Бањалука исто што и Блајбург. И то из уста једног бискупа!

Захваљујући Фрањи Комарици потврдиле су се најмрачније сумње да највећа опозициона партија у Републици Српској није више ни српска ни демократска. СДС се дан послије свих огласила, и то  преко Градског одбора Бањалука, млаким и немуштим саопштењем, у којем се  констатује да се Комарица још није извинио. Нико се не сјећа да је СДС претходно ни осудио изјаву бањалучког бискупа,  нити од њега тражио јавно извињење. Саопштење је требало да народ  доведе у заблуду, како је СДС већ осудила изјаву бискупа Комарице, а сад се  ето чуди што још нема извињења. Злобници кажу Младен Босић и СДС су задужени  за „сиктерисање“ српског патријарха и великодостојника СПЦ.

Упућени, пак, тврде да је Босићев демарш српском патријарху само дио пројекта у који су странци угурали некада највећу националну странку у Српској. И да се не заборави, Босић је напао патријарха Иринеја само због чињенице да је српски патријарх показао забринутост  због одржавања скупова у Бањалуци 14. маја. Нико не вјерује да ће Босић смјети и Комарици предложити да оснује политичку партију!

Скандалозна изјава Фрање Комарице и реакција Хрвата диљем региона, показали су Србима како један народ поштује ауторитете,  чак и кад се с њима не слаже. Тешко је повјеровати да се сви Хрвати слажу са инкриминисаном Комаричином изјавом, нити сматрају да је та изјава добра за римокатолике, посебно оне који су се вратили у Републику Српску.

Али, ниједан Хрват није био спреман да јавно устане против свог бискупа!

Извор: СрпскаOnline