latinica  ћирилица
22/05/2016 |  19:19 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

На помолу милионска штета, Страбаг тужио БиХ због моста код Свилаја (ВИДЕО)

Због неодговорности власти у Сарајеву и непоштовања Уговора са аустријском компанијом Страбаг о изградњи моста на Сави , БиХ би могла бесповратно да изгуби милионе марака. Страбаг је тужио БиХ пред Сталним арбитражним судом у Хагу тражећи одшету од близу пет милиона марака. Аустријанци су израчунали да им је толика штета нанесена због неуспјелог покушаја изградње моста преко Саве код Свилаја.
Свилај - мапа - Фото: РТРС
Свилај - мапаФото: РТРС

Помпезно најављени пројекат изградње моста преко Саве код Свилаја пропао је а да се мастило на Уговору о изградњи није ни осушило. Аустријска компанија Страбаг је 2011. тужила БиХ јер није на вријеме уведена у посао, а сада траже милионску одштету. Бх. страна вансудском нагодбом настоји да избјегне неизвјестан арбитражни процес.

Замјеник министра комуникација и транспорта БиХ Саша Далипагић изјавио је у априлу ове године да ће у Савјету министара прво видјети да ли ће Страбаг пристати на вансудску нагодбу, а били би, каже, задовољни када би прошли са основним дугом без камата од 642.000 евра.

Трагично је да грађани БиХ плаћају грешке изабраних бх. званичника, а још трагичније што изградња моста није ни почела. У Тужилаштву БиХ потврђено нам је да истражују одговорност за пропали посао са Страбагом.

"Мени се чини да су пропусти резултат несавсјеног пословања тадашњег министра и да би било крајње вријеме да неко одговора за насталу штету", рекао је Момчило Новаковић, предсједник Комисије за саобраћај и комуникације Представничког вијећа ПС БиХ.

Ханка Вејзовић, замјеник предсједника Комисије за саобраћај и комуникације ПС БиХ из ДФ-а истиче да ће се дуг морати платити.

"Оостаје да се види ко је крив. Случај датира из прошломандатног сазива Савјета министара, дакле из времена министра Дамира Хаџића, а ријеч  је, по свему судећи, о криминалу", каже Вејзовић.

Страбаг је тужио и Хрватску која је са БиХ била наручилац изградње моста који би спојио двије обале Саве код Свилаја. Хрвати су се нагодили и Аустријанцима исплатили више од милион марака, али сада тај новац судски потражују од БиХ коју криве за пропаст посла са Страбагом.

Министар поморства, промета и инфраструктуре Хрватске Олег Бутковић је мишљења да ствари треба рјешавати дијалогом, а никако судским споровима. То је, каже , задње што остаје.

Тактизирање хрватског министра и не чуди јер конзорциј двије компаније Херинг из Широког Бријега и Вијадукт из Хрватске има најозбиљније шансе да добије посао изградње моста преко Саве код Свилаја. Иако је њихова понуда од 48 милиона марака за 10 милиона већа у односу на прошлог извођача аустријски Страбаг.