latinica  ћирилица
22/05/2016 |  21:27 | Аутор: БЕТА

Таџикистан: Одржан референдум о доживотној владавини предсједника

У Таџикистану је данас одржан референдум о промјени Устава да би се омогућило ауторитарном предсједнику да неограничено остане на власти.
Емомали Рахмон (Фото:  Khaama Press) -
Емомали Рахмон (Фото: Khaama Press)

Предсједник Таџикистана Емомали Рахмон (63) на челу је те бивше совјетске републике од 1992. године, а током 24 године владавине је потиснуо или сломио све противнике, те се очекује да референдум лако прође.

Једна од уставних промјена која се разматра на гласању предвиђа смањење старосне границе за предсједника Републике са 35 на 30 година што би омогућило Рахмоновом сину, који сада има 29 година, да се кандидује на сљедећим предсједничним изборима 2020. године.

Извјештаји показују да је одзив на референдуму био велики. Званичници наводе да се 88 одсто гласача изјаснило до до 18 часова по локалном времену, два сата прије затварања гласачких мјеста.

Референдум је организован и одржан уз само површан међународни надзор. Организације за надзор никада нису сматрале изборе у Таџикистану слободним и праведним.

Власти су мјесецима пред референдум уклањале преостале противнике Рахмонове владавине.

Тако је странка Исламске обнове, једина опозициона с релевантном подршком, септембра прошле године проглашена за терористичку организацију јер је наводно припремала државни удар о којем се мало зна, а данас се на референдуму гласа и о амандману на Устав којим би се забраниле странке засноване на религији што би био и коначни крај те партије.

Само неколико људи у Таџикистану се усуђује да отворено говори против Рахмона, а таква ситуација подстакла је апатију и равнодушност.

Од гласача је тражено да на референдуму одобре укупно 41 амандман, а на гласачким листићима нису наведени детаљи о њима.