latinica  ћирилица
23/05/2016 |  08:52 ⇒ 10:31 | Аутор: СРНА

Обама објавио укидање ембарга на оружје Вијетнаму

Предсједник САД Барак Обама објавио је данас укидање ембарга на продају оружја Вијетнаму, држави са којом је Америка некада ратовала.
Барак Обама - Фото: AP
Барак ОбамаФото: AP

Обама је објавио ову одлуку током посјете Вјетнаму и након састанка са лидерима ове комунистичке земље.

Посјета је услиједила послије побољшања односа двије земље и у оквиру ницијативе САД да успоставе нове партнерске односе у пацифичком региону, пренио је Би-Би-Си.

Вијетнам се одавно залагао за укидање ембарга који је деценијама био на снази.

Обама је рекао на конференцији за новинаре да је укидање ембарга дио нормализације односа са бившим ратним непријатељем, с циљем да се елиминишу "заостали трагови хладног рата".

"У овој фази, обје стране су развиле одређени ниво повјерења и сарадње", рекао је амерички предсједник и додао да очекује продубљивање сарадње војски двије земље, пренио је АП.

Вијетнамски предсједник Тран Даи Куанг захвалио се Обами на укидању ембарга.

Амерички посланици и активисти позвали су Обаму да изврши притисак на комунистичко руководство да одобри веће слободе прије укидања ембарга. Вијетнам има око 100 политичких затвореника, а ове године приведено је још људи по тој основи.

САД су дјелимично укинуле ембарго 2014. године, али је Вијетнам желио потпуно уклањање рестрикција да би могао да рјешава проблем у вези са територијалним спором са Кином у оближњим морима.

Вијетнам у међувремену није купио никакво наоружање, али уклањање свих санкција омогућава дубљу сарадњу у области безбједности.

Обама ће послије тродневног боравка у Вијетнаму, који је почео касно синоћ, отићи на међународни самит у Јапану, а потом посјетити Хирошиму. Он ће бити први актуелни амерички предсједник који ће обићи град на који су САД бациле атомску бомбу.