latinica  ћирилица
23/05/2016 |  08:59 ⇒ 09:03 | Аутор: Агенције

Дио пепела Гарсије Маркеса враћен у Колумбију

Пепео колумбијског писца и нобеловца Габријела Гарсије Маркеса положен је у историјском лучком граду Картахена, у Колумбији, гдје је и почео своју списатељску каријеру.
Габријел Гарсија Маркес (фото:prva.rs) -
Габријел Гарсија Маркес (фото:prva.rs)

Чланови породице Гарсије Маркеса, пријатељи и локални житељи присуствовали су  откривању бронзане бисте аутора у колонијалном самостану у Картахени.

Биста се налази на врху комеморативног камена на којем је положен дио пепела Габријела Гарсије Маркеса. Остатак пепела остаће у Мексику, гдје је писац деценијама живио и преминуо 2014. године.

Утврђени град Картахена био је поставка за један од Маркезових најпродаванијих романа "Љубав у доба колере".

Породица колумбијског писца и даље одржава кућу на обали мора у том мјесту, као и фондацију коју је основао за обуку новинара у Латинској Америци.

Габријел Гарсија Маркес био је један од најзначајнијих писаца на шпанском језику. Аутор је бројних књижевних дјела, а међу најпознатијима су "Сто година самоће", "Пуковнику нема ко да пише" и "Јесен патријарха".

Његова епска новела "Сто година самоће" из 1967. године продата је у више од 50 милиона примјерака и преведена на више од 25 језика.

Сматран је и херојем латино-америчких љевичара као рани савезник кубанског револуционара Фидела Кастра и критичар америчког интервенционизма широм свијета, од Вијетнама до Чилеа.