latinica  ћирилица
23/05/2016 |  09:32 ⇒ 09:34 | Аутор: sportal.rs

Србија: Поглавље 23 на реду тек крајем године?

Због блокаде Хрватске, Србији цури вријеме да до јула буде ближа ЕУ. У Европској комисији без заједничке преговарачке позиције.
Србија - ЕУ - Фото: илустрација
Србија - ЕУФото: илустрација

Уколико у наредним данима не дође до помака око хрватске блокаде поглавља 23, Србија ће ући у “црвену зону“, а наредни корак према ЕУ могао би да се пролонгира за крај године.


Наиме, цури вријеме да се обави сав технички посао како би преговори о овом поглављу почели за време предсједавања Холандије, односно до краја јуна. У случају пропуштања овог рока, врло лако би се могло десити да се све темпира тек за децембар, када предсједавање ЕУ завршава Словачка, тврде извори “Новости“ у Бриселу.

Према информацијама листа, због недостатка консензуса међу чланицама, Европска комисија још не може ни да почне израду нацрта заједничке преговарачке позиције ЕУ за поглавље 23. А њу, прије него што се да зелено свјетло за отварање поглавља, мора да проучи и одобри свих 28 чланица.

Загреб и даље не одустаје од три услова за ово поглавље - укидање закона у универзалној јурисдикцији за ратне злочине, гарантована мјеста за хрватску мањину у српском парламенту и потпуна сарадња са Хагом.

Поједине чланице ЕУ, међу којима су најактивније Њемачка и Аустрија, врше притисак на Хрватску да попусти. Данас би у Бриселу, на маргинама Савјета за спољне послове, шефови дипломатија ових земаља Франк Валтер Штајнмајер и Себастијан Курц о томе требало да разговарају са хрватским колегом Миром Ковачем.