latinica  ћирилица
23/05/2016 |  09:37 ⇒ 11:49 | Аутор: novosti.rs

Историчари свједоче о Недићу, протести пред судом

На данашњем рочишту у поступку рехабилитације Милана Недића, предсједника Владе Србије у вријеме окупације, очекује се долазак и Николе Милованчева, словеначког историчара и правника.
Милан Недић - Фото: Novosti.rs
Милан НедићФото: Novosti.rs

Испред суда у Тимочкој окупило се око 50 људи подијељених у три табора: Недићевце, Партизане-Љевицу и жене у црном.

Партизани су викали: "Фашисти" и "Нема нама спаса док петокрака не засија", а Недићевци: "Бандо Хрватска!"

Супротстављене је раздвојило  педесетак полицајаца. Окупљени су стигли са транспарентима са порукама. Партизани држе транспарент: "Смрт фашизму - слобода народу", Жене у црном: "Против фашизма, НЕ рехабилитацији", док Недићевци држе велики транспарент на ком пише: "Али ја ћу летјети ка рају, не ка паклу, видјети бар милион Срба који ми дубоко захваљују јер их је у животу оставила моја 'издаја'".

На данашњем рочишту као сведок је историчар Бојан Димитријевић, који је стигао у суд.

Никола Милованчев, словеначки историчара и правник, требало би да говори о прогону 35.000 Словенаца у Недићеву Србију.

Уколико Милованчев не буде успио да дође из Словеније, као свједок појавиће се историчар Драган Алексић. Поступак рехабилитације Недића , као и захтјев з поврат имовине покренула је његова родбина.

Имовина Недићевих водила се на три брата: Милана, Милутина и Бошка. Најмлађи брат, Бошко, рехабилитован је још 1957. указом Јосипа Броза Тита, који је њега и дио емиграције позвао да се врате и уселе у напуштене италијанске куће у Истри. Милутин Недић, који је био ожењен Јелицом, кћерком чувеног композитора Стевана Христића, рехабилитован је прошле године. С обзиром на то да су и за њих поднесени захтјеви за реституцију, Александар Недић очекује да ће имовина у тим поступцима извјесно бити враћена.

Осим некретнина, Недићеви насљедници траже и враћање издавачких права за његове књиге: "Српска војска и Солунска офанзива", "Српска војска на албанској Голготи" и "Српска војска на Крфу и у Африци". И некретнине и ауторска права ратни премијер оставио је тестаментом од 2. априла 1941. својој дјеци Душану, Анђи, Десанки и Бранки. Супруги Живки оставио је пензију, а ако не добије пензију да се његова имовина дијели на пет једнаких дијелова.