latinica  ћирилица
23/05/2016 |  10:44 | Аутор: СРНА

У недјељу помен српским жртвама злочина у Јошаници

Код споменика у јошаничком селу Хоџићи, у недјељу, 29. маја, биће служен парастос за мјештане Јошанице који су погинули у злочину муслиманске војске на Никољдан 1992. године, најављено је из Борачке организација Фоча.
Паљење свијећа - Фото: РТРС
Паљење свијећаФото: РТРС

Из Борачке организације напомињу да је страдање невиног становништва Горње Јошанице у републичком календару уписано као најмасовније страдање српског цивилног становништва Горњег Подриња.

За овај злочин почињен прије 24 године нико није одговарао, иако су кривци и актери познати Тужилаштву БиХ, наводи се у саопштењу општинске Борачке организације.

У нападу припадника такозване Армије БиХ из Горажда 19. децембра 1992. године свирепо је убијено 56 мјештана Горње Јошанице, а сва српска села су спаљена.

Најмлађе жртве били су двогодишња Данка Тановић, те брат и сестра - седмогодишњи Дражен и десетогодишња Драгана Вишњић.

Случај масакра у Јошаници годинама се безуспјешно водио у Тужилаштву у Требињу, које и поред бројних свједочења преживјелих Јошаничана никада није подигло оптужницу, а ништа се није промијенило ни када је случај преузело Тужилаштво БиХ из којег је родбини жртава у више наврата речено само да је истрага у току.

Парастос у Хоџићима биће служен у 12.00 часова.