latinica  ћирилица
23/05/2016 |  11:11 ⇒ 14:32 | Аутор: СРНА

Кошарац: Јукић прекршио закон, могућа кривична пријава

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац оцијенио је да је директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић, доношењем једностране одлуке о програму обраде података пописа становништва, вишеструко и на најдрастичнији могући начин прекршио закон и злоупотријебио службени положај, због чега би се могао суочити са кривичном пријавом и захтјевом за смјену.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Уколико Јукић хитно не повуче одлуку коју је донио без сагласности Завода за статистику Републике Српске, затражићемо његову смјену, а против њега ће бити поднесена кривична пријава због кршења закона и злоупотребе службеног положаја", рекао је Кошарац у изјави за Срну.

Према његовим ријечима, Република Српска никада неће прихватити незаконите и једностране одлуке, нити ће признати нетачне и нерегуларне резултате пописа који би проистекли на основу таквих одлука.

"Закон је потпуно јасан и Република Српска никада неће прихватити да за резидентне становнике буду проглашени они који годинама не живе у БиХ, нити имају намјеру да се у БиХ враћају. Они који су такве људе пописивали, руководећи се политичким инструкцијама и кампањом коју су мјесецима прије пописа проводили бошњачки политичари, требају да се суоче с проблемом који су сами створили, уносећи у пописнице имена готово 200.000 људи који дуже од годину дана не живе у овој земљи", истакао је Кошарац.

Он је упозорио на то да ће се, како је рекао, с политичким посљедицама суочити и они који су Јукићу наложили да доноси једностране одлуке.

"Политика прегласавања и неуважавања интереса једног конститутивног народа обиће се о главу онима који је проводе", поручио је Кошарац.

Он је позвао представнике "такозваног Савеза за промјене у Савјету министара БиХ да не учествују у доношењу било каквих одлука све до повлачења незаконите одлуке директора Агенције за статистику БиХ".

"Позивам их да исто то урадимо и у парламенту БиХ и да заједнички покажемо да се Република Српска мора питати приликом доношења сваке одлуке у овој земљи", закључио је Кошарац.