latinica  ћирилица
23/05/2016 |  11:26 ⇒ 24/05/2016 | 08:06 | Аутор: СРНА

Синдикат забринут за судбину 850 радника "Арселор Митала" (ВИДЕО)

Представници синдиката предузећа "Арселор Митал" Приједор изразили су забринутост за радна мјеста 850 радника због најављене продаје државног капитала у Руднику жељезне руде "Љубија".
Представници синдиката  "Арселор Митал" Приједор - Фото: СРНА
Представници синдиката "Арселор Митал" ПриједорФото: СРНА

Предсједник овог синдиката Миланко Стојнић рекао је на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци да синдикат тражи да представници власти Републике Српске "добро размисле о озбиљности и квалитету понуде о куповини државног капитала и да сагледају све могуће посљедице које ће проистећи након доношења ове одлуке".

"Прије доношења коначне одлуке треба добро размислити да се не угрози компанија која ради успјешно већ 11 година и гђе се редовно измирују све обавезе према радницима", истакао је Стојнић.

Предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Обрад Белензада рекао је да је оправдана забринутост радника у вези са најављеном приватизацијом капитала у Руднику жељезне руде "Љубија".

"Ми не споримо Влади Републике Српске да продаје капитал којим она располаже и управља, али је нормално да су радници забринути са своја радна мјеста", истакао је Белензада.

Белензада је рекао да нико не гарантује да ће нови купац поштовати уговор, истичући да лично не вјерује у покретање тог рудника у вријеме када је цијена челика пала, а самим тим и цијена руде.

Он је упозорио власти Републике Српске да ће сносити посљедице у случају неуспјеха ове приватизације.

Влада Републике Српске донијела одлуку о продаји 64,9998 одсто акција основног капитала Акционарског друштва Рудника жељезне руде "Љубија" методом непосредног одабира купца.

Влада се упознала о понуди "Израели инвестмент групе" за куповину акција државног капитала у "Љубији".

Народна скупштина Републике Српске сутра ће у наставку 12. редовне сједнице разматрати ову одлуку.