latinica  ћирилица
23/05/2016 |  12:01 ⇒ 12:02 | Аутор: Дојче веле

Самит вјерских вођа у Истанбулу

На Светском хуманитарном самиту у Истанбулу који организују Уједињене нације, учествује и велики број верских вођа. Они би требало да помогну у борби против тероризма.

То у сваком случају желе велики свјетски донатори и многи шефови држава и влада, међу којима је и њемачка канцеларка Ангела Меркел. Сви они ће се у понедјељак 23. маја окупити у Истанбулу на Свјетском хуманитарном самиту. Самит, јединствен у свијету, организовао је генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Моон, јер “људи доживљавају највећу хуманитарну катастрофу након Другог свјетског рата“.

Тема вјера је високо на дневном реду самита. На специјалну сесију позвани су представници вјерских заједница који ће се пред Свјетском заједницом изјаснити како они могу да допринесу рјешавању великог броја хуманитарних криза. На сесији ће учествовати и њемачки министар за развој Герд Милер.

Мировњаци и изазивачи сукоба

“Вјерске заједнице у читавом свијету, на пољу здравства, образовања, исхране и збрињавања избјеглица, пружају велику подршку“, каже Милер. Осамдесет одсто свјетског становништва изјашњава се као религиозно. Њемачки министар сматра да вјерски лидери морају да се укључе у разговоре о многим темама.Његова иницијатива наилази на широко отворена врата код муслиманских хуманитарних организација. “Сигурно је а је немачка влада срећна што постојимо“, сматра Нури Косели, портпарол организације “Исламиц Релиф Дојчланд“. “У Сирији смо изградили много тога“, каже Косели.

Нико не може да је заобиђе. Њена снага помјера брда. Њен значај постаје све већи. Ријеч је о религији. Сада би она требало да помогне избјеглицама да започну нови живот, да подстакне привредни развој у сиромашним земљама и да исламистичким терористичким групама избије тло испод ногу.

“Вјерски лидери у многим земљама имају веома велики углед. Тај потенцијал морамо да искористимо, без да затварамо очи пред чињеницом да религија инструментализује људе да врше насиље и терор“, изјавио је Милер за ДW пред почетак самита.