latinica  ћирилица
23/05/2016 |  13:45 ⇒ 13:48 | Аутор: Ројтерс

Турска пријети ЕУ суспензијом свих споразума

Турске власти оптужују ЕУ да уводи нове препреке за спровођење споразума, у склопу којег би Турској требало да буду укинуте визе за "шенгенску зону."
Турска  (Фото:flickr/KLMircea) -
Турска (Фото:flickr/KLMircea)

Турска би могла да суспендује примјену свих својих споразума са Европском унијом, укључујући онај о царинској унији, уколико тај блок настави да примјењује "двоструке стандарде" у преговорима са Анкаром, изјавио је савјетник предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана за економска питања Јиит Булут.

Он је у изјави за турску државну телевизију ТРТ упозорио да, ако Европа не буде испунила своја обећања Турској, званична Анкара би могла размотри своје цјелокупне односе са 28-чланим блоком, пренио је Ројтерс.

Примјена споразума између званичне Брисела и Анкаре о спрјечавању прилива илегалних миграната је отежана због неслагања двије стране око турског анти-терористичког закона, за који ЕУ тражи да буде усклађен са европским стандардима.

Турске власти оптужују ЕУ да уводи нове препреке за спровођење споразума, у склопу којег би Турској требало да буду укинуте визе за "шенгенску зону".

"Нека слободно наставе да примењују двоструке стандарде и да крше обећања дата турским грађанима, али треба да знају да, ако задрже такав став, Турска ће ускоро предузети неке веома радикалне мјере", истакао је Булут.

"Турска би могла да ревидира цјелокупне односе са ЕУ, укључујући споразум о царинској унији и споразум о прихвату миграната", упозорио је Ердоганов савјетник и додао: "Европа мора да испуни своја обећања."