latinica  ћирилица
23/05/2016 |  13:58 | Аутор: РТРС

Таџикистан- Грађани се изјаснили за доживотну власт предсједника

Грађани централноазијске државе Таџикистан изјаснили су се на референдуму за промјену устава, што омогућава дугогодишњем ауторитарном предсједнику Емомалију Рахмону да неограничено остане на власти, саопштили су изборни званичници.

Прелиминарни резултати показују да је 94,5 одсто гласача подржало уставне промјене, међу којима је одредба којом се уклања ограничење предсједничког мандата, јавља АП.

Једна уставна промена предвиђа смањење старосне границе за председника републике са 35 на 30 година што би омогућило Рахмоновом сину који сада има 29 година, да се кандидује на сљедећим предсједничним изборима 2020. године.

Референдум је у недјељу организован и одржан уз само површан међународни надзор.

Организације за надзор никада нису сматрале изборе у Таџикистану слободним и праведним.

Предсједник Таџикистана Емомали Рахмон (63) на челу је те бивше совјетске републике од 1992. године, а током 24 године владавине је потиснуо или сломио све противнике.

Странка Исламске обнове, једина опозициона с релевантном подршком, септембра прошле године проглашена је за терористичку организацију јер је наводно припремала државни удар о којем се мало зна, а један од амандмана на устав предвиђа забрану партија заснованих на религији што би био и коначни крај те партије.

Од гласача је тражено да на референдуму одобре укупно 41 амандман, а на гласачким листићима нису наведени детаљи о њима.

Извор: Бета/РТС