latinica  ћирилица
23/05/2016 |  14:17 | Аутор: СРНА

Продановић: Резултати пописа у интересу и власти и опозиције Српске

Замјеник предсједавајућег Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић сматра да власт и опозиција у Републици Српској имају заједнички циљ када је у питању одлука о утврђивању јединствене методологије за објаву резултата пописа у БиХ.
Лазар Продановић - Фото: архив
Лазар ПродановићФото: архив

"Одлука Агенције за статистику БиХ без сагласности ентитетских надлежних завода за статистику није добра одлука за БиХ и поново доводи објаву резултата пописа на политичко поље", истакао је Продановић.

Он је изјавио новинарима у Сарајеву да је требало учинити све да се дође до заједничког рјешења, укључујући и могућност евентуалног пролонгирања рока коначног објављивања резултата пописа у БиХ.

Према његовим ријечима, сасвим је логично да резултати пописа буду потврђени у парламенту БиХ.

"Ниједна агенција не може бити изнад Парламентарне скупштине БиХ", нагласио је Продановић и оцијенио логичним да о одлуци Агенције за статистику БиХ став заузме и Савјет министара БиХ.

Он је увјерен да ће министри из Републике Српске у Савјету министара имати став да је у вези са овим питањем потребно поштовати договор ентитетских агенција за статистику као претпоставку за фер и поштено објављене резултате пописа становништва, који не би доводио у могућност било какву манипулацију, прије свега, у вези с бројем резидентних становника.

Подсјећајући да резултати пописа становништва из 1991. године никада нису верификовани у тадашњој Скупштини БиХ, Продановић је истакао да не треба дозволити да поново дође до такве ситуације.

"Треба створити све претпоставке да резултати овог пописа буду објављени, што је у интересу европског пута БиХ, али и претпоставке које би створиле услове да попис становништва 2021. године буде у складу са европским стандардима и Уставом БиХ", поручио је Продановић.