latinica  ћирилица
23/05/2016 |  14:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Историјски сусрет папе Фрање и сунитског имама

Папа Фрањо примио је данас шеика Ахмед ел-Тајиба, главног имама сунитске џамије и универзитета Ал-Азхар у Каиру, а први долазак једног сунитског вође у Ватикан свједочи о постепеном побољшању односа између двије вјере од када је папа Фрањо ступио на дужност.
Папа Фрањо и Ахмед ел-Тајиб - Фото: AP
Папа Фрањо и Ахмед ел-ТајибФото: AP

Приликом доласка шеик Ахмед ел-Тајиба у Апостолску палату, папа је изјавио да сама чињеница да су се састали од великог значја, преносе агенције.

"Овај састанак је порука" рекао је папа Фрањо имаму, преноси АП.

Њих двојица су 25 минута разговарали насамо у папиној приватној библиотеци а на крају посјете су се симболично загрлили.

Ел-Тајиб и његова делегација потом су разговарали са кардиналом задуженим за међурелигијски дијалог.

Ово је први пут да је један сунитски вођа дошао у Ватикан.

Састанак је одржан након што је џамија Ал-Азхар, престижна институција за проучавање сунитске теологије и шеријатског закона, суспендовала на пет година разговоре са Ватиканом у знак протеста због коментара тадашњег папе Бенедикта.

Бенедикт је тражио већу заштиту коптских хришћана у Египту послије бомбардовања хришћанске цркве у Александрији када је погинула 21 особа.

Од тада, напади исламиста на хришћане су све чешћи, али су с доласком нового папе Ватикан и Ал-Азхар ипак обновили везе а делегација Ватикана је посјетила Каиро у фебруару.

Након посјете, Ел-Тајиб путује у Париз да отвори муслиманску-католичку конференцији о односима између Истока и Запада.