latinica  ћирилица
23/05/2016 |  14:43 ⇒ 14:52 | Аутор: СРНА

Подршка заједничким пројектима привредника из Српске и Чешке

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да Српска има различите подстицајне мјере, да је мјесто у којем привредници имају могућност стварати профит којим могу несметано управљати, те остваривати добре пословне резултате.
Бањалука: Сусрети привредника Српске и Чешке - Фото: СРНА
Бањалука: Сусрети привредника Српске и ЧешкеФото: СРНА

Ђокић је новинарима у Бањалуци рекао да су чешке компаније исказале позитивна искуства у пословању са домаћим компанијама, те поручио да ће Влада Републике Српске и ресорно министарство подржати заједничке пројекте чешких и привредника из Српске.

Као позитиван пријер сарадње, Ђокић је навео пуштање у пробни рад фабрике пелета "БХС пауер" у Братунцу, чија је вриједност око шест милиона КМ, те изразио очекивање да ће ускоро бити званично отварање овог привредног капацитета.

"Спремни смо да интензивирамо активности на великом пројекту на подручју Фоче, а ријеч је о изградњи постројења за производњу биомасе, когенеративна постројења гдје ће се производити електрична енергија и рјешавати важна комунална питања општине Фоча", рекао је Ђокић.

Он је поручио да је Република Српска спремна да буде носилац и учесник у програмима регионалне сарадње, посебно сарадње која се одвија између Чешке са Србијом и БиХ.

Директор Сектора гранских удружења у Привредној комори Републике Српске Перо Ћорић рекао је да је обим робне размјене између Чешке и Републике Српске на ниском нивоу и да у прва три мјесеца износи око 21 милион КМ.

"Извезено је око 8,5 милиона КМ, а увезено око 12,5 милиона КМ. Ово је додатни мотив да се сусрети привредника из Чешке и Српске искористе за унапређење сарадње", рекао је Ћорић.

Директор Одјељења за иностране економске политике европских земаља у Министартву индустрије и трговине Чешке Мартин Поспишил истакао је да постоји неколико области у којима је могућа сарадња са привредницима у Српској, прије свега у области енергетике.

Он је нагласио да су чешке компаније веома заинтересоване за тржиште Балкана, у чему имају подршку чешке Владе.

На данашњем пословном сусрету у Бањалуци учествује око 20 привредника из Чешке и око 15 привредника из Републике Српске.