latinica  ћирилица
23/05/2016 |  15:28 | Аутор: СРНА

Линта: Осуда подршке поређењу Бањалуке и Блајбурга

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије је осудио подршку кардинала Винка Пуљића и потпредсједника Владе Хрватске Томислава Карамарка бањалучком бискупу Фрањи Комарици, који је на скандалозан начин упоредио Бањалуку с Блајбургом.
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

Линта је у саопштењу истакао да Католичка црква у Хрватској и БиХ 70 година послије завршетка Другог свјетског рата, нажалост, и даље оправдава усташки геноцид над Србима.

"Ово је још један примјер да Католичка црква у Хрватској и БиХ и актуелна хрватска Влада покушавају да релативизују кривицу злочиначке НДХ и изједначе страдање народа на овим просторима", навео је Линта.

Линта поставља питање кардиналу Винку Пуљићу и бискупу Фрањи Комарици због чега Католичка црква у БиХ и Хрватској никада није јасно осудила усташтво и бројна злодјела католичких свештеника над Србима за вријеме НДХ?

Он је додао да је само на територији БиХ у Другом свјетском рату постојало готово 200 крашких јама и бездана у које су усташе побацале око 40.000 Срба, у Гаравицама је побијено 12.000 Срба, на Шушњару код Санског Моста 5.500 Срба, а у Дракулићу, код Бањалуке 2.000 Срба.

Наводећи да Католичка црква у Хрватској и БиХ оправдава усташки геноцид над Србима, Линта је истакао да је један од најбољих доказа чињеница да католички бискупи сваке године служе мису побијеним усташким злочинцима у Блајбургу и тиме дубоко вријеђају српске жртве и цијели српски народ.

"Ове године мису у Блајбургу служио је бискуп Фрањо Комарица", подсјетио је Линта.