latinica  ћирилица
23/05/2016 |  15:34 ⇒ 16:43 | Аутор: СРНА

Ђокић: Влада не продаје РЖР "Љубија" већ акције у том предузећу

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да Влада Републике Српске не продаје Рудник жељезне руде /РЖР/ "Љубија" већ акције у том предузећу, што је велика разлика у односу на оно што се покушава у јавности приказати.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

Ђокић је рекао да ће концесиону активност у погледу даље експлоатације руде на подручју рударског басена водити Република Српска и давати партнерима, који буду заинтересовани за експлоатацију руде, концесионе уговоре.

Он је додао да Влада нема намјеру да угрози сарадњу коју има са предузећем "Арселор Митал", које је 2004. године формирано и гдје предузеће "Митал" има 51 одсто, а РЖР 49 одсто власништва.

Ђокић је нагласио да то што већински заступник акција РЖР не би била Влада, већ нова компанија, не би требало да представља било какав проблем за "Арселор Митал" који може и даље несметано да ради.

- Чак сматрам да сада могу да пронађу боље путеве сарадње, јер би као један од учесника у овом предузећу била компанија која се, такође, као "Митал" на свјетском тржишту, бави истом дјелатношћу - рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да не види никакву опасност у том смислу, осим ако неко у "Миталу" нема скривену намјеру да ово искористи као повод да мијења пословни курс и политику пословања у БиХ.

Ђокић је указао да је цијена челика на свјетском тржишту пала, да има тенденцију даљег опадања или останка на овом нивоу, због чега су бројне компаније које се баве производњом челика угрожене, јер је Кина експортовала велике количине челика на свјетско тржиште.

Он је подсјетио да "Арселор Митал" није имао губитке у пословању експлоатишући руду на подручју приједорске регије, већ да има губитак у пословању на цијени челика који производи у зеничкој жељезари.

Ђокић је рекао да није познато како ће бити завршен спор који је "Арселор Митал" покренуо да би покушао доказати да нема пореску обавезу према Српској, те истакао да је Српска показала спремност за разговоре и договор.

Представници синдиката предузећа "Арселор Митал" Приједор изразили су забринутост за радна мјеста 850 радника због најављене продаје државног капитала у Руднику жељезне руде "Љубија".

Влада Републике Српске донијела је одлуку о продаји 64,9998 одсто акција основног капитала Акционарског друштва Рудника жељезне руде "Љубија" методом непосредног одабира купца.

Влада се упознала о понуди "Израели инвестмент групе" за куповину акција државног капитала у "Љубији".

Народна скупштина Републике Српске сутра ће у наставку 12. редовне сједнице разматрати ову одлуку.

Ђокић: Утврдити да ли је кршена иницијатива о именовању у РиТЕ "Угљевик"

Министар Петар Ђокић рекао је да ће бити утврђено да ли је неко од чланова Надзорног одбора Рудника и термоелектране /РиТЕ/ "Угљевик" самоиницијативно дјеловао када је ријеч о неименовању Милијана Јовановића за финансијског директора и да ће бити предузете адекватне мјере.

Ђокић је навео да је комисија за спровођење јавног позива завршила свој дио посла и да је дала приједлог кандидата Надзорном одбору.

- Не бих рекао да је то важно због партијског утицаја, него због принципијелног утицаја. Ако је неко прекршио процедуре у поступку именовања, онда мора сносити одговорност - рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Он је поручио да ће бити пронађено адекватно рјешење које неће угрозити општи интерес Владе Републике Српске да се посредством одређених тијела, као што су надзорни одбори у предузећима, врше именовања чланова управа тих предузећа.