latinica  ћирилица
23/05/2016 |  16:01 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Требиње: Да ли су законите одлуке Скупштине донесене 25. марта? (ВИДЕО)

Већином гласова, Колегијум Скупштине Града Требиња одлучио је да буде одржана редовна сједница локалног парламента, послије више од два мјесеца паузе.
Требиње - Скупштина - Фото: РТРС
Требиње - СкупштинаФото: РТРС

Захтјев да буде одржано ванредно засједање девет одборника СНСД-а и ДНС-а, који је стигао раније у Скупштину него што је заказан Колегијум, већина је одбила. Образложили су то чињеницом, како кажу, да не постоје ванредне околности за сазивање сједнице. Већина у Колегијуму оглушила се и о став Министарства управе и локалне самоуправе, када је ријеч о одлуци са мартовске сједнице.

Потребно је најприје укунити одлуке донесене 25. марта, јер су незаконите, рекао је Здравко Бутулија, из СНСД-а. Како Колегијум није желио да усвоји приједлог, и поступи по упутама Министарства, опозиција је напустила сједницу Колегијума. Тврде да се срља у нове незаконитости.

- Ннажалост, ни предсједник Скупштине, ни секретар, који је стручно лице нису дали адекватан одговор, не желећи да причају на ову тему - рекао је Бутулија.

- На овакав начин улазимо у нову незаконитост, улазимо у бројне незаконитости. Несагледиве су посљедице тога у наредном периоду - сматра Слободан Шараба, одборник НДП-а.

Став Колегијума је да не постоје околности за одржавање ванредне сједнице. Слободан Пртило, предсједник, одбацио је тврдње опозиције, која је напустила мартовску сједницу, да одлуке нису легалне. На 36. сједници, мимо Пословника, верификован је један мандат, да би већина имала довољан број гласова. Пртило је потврдио да су добили упутство Министарства локалне управе са закашњењем.

- Из формално-правних разлога то нас не обавезује. Они имају административне могућности да пониште, имају администратвини надзор, имају све механизме, а ми ћемо покренути управни спор - каже Пртило.

Одборници Покрета за Требиње, који нису чланови коалиције, подржали су редовно засиједање, али уз свој приједлог.

- Затражили смо информацију о дешавањима на 36. сједници, и усагласили смо да ће бити на сједници 31. маја - рекао је Момчило Бодирога, одборник Покрета за Требиње.

Бутулија је и данас тврдио да не постоји већина у локалном парламенту, јер, тврди, од двадесет седам одборника, мандати нису верификовани за три одборника.

- Нема скупштинске већине, нема је нико - тврди Бутулија.

За сада је сигурно да одговор Министарству локалне управе, из Скупштине Требиња, неће стићи до остављеног рока, десетог јуна. Све претходне и даље одлуке, тврде из опозиције биће противзаконите, па ће се проблем морати рјешавати у суду.